Wikimedia Commons

NE ZNATE ŠTO BISTE GLEDALI U KINU U OŽUJKU? Ovo je jedini popis koji će vam trebati!

Autor: Damir Demonja

U ovome tekstu navedeni su samo oni filmovi koje su kontaktirani hrvatski distributeri i prikazivači potvrdili za prikazivanje u tekućem mjesecu

U mjesecu ožujku hrvatski kino-distributeri predvidjeli su dvadeset filmskih premijera, a slijedom mjesečnog početka prikazivanja radi se o ovim filmovima. „Crveni vrabac“ napeta je priča o opasnoj i lijepoj dvostrukoj agentici koju tumači Jennifer Lawrence, a redatelj je Francis Lawrence, potpisnik hita „Igre gladi“. „Pčelica Maja: Medene igre“ animirana je zabava za cijelu obitelj, sinkronizirana na hrvatski, u kojoj se pčelica Maja i njezina ekipa, po prvi puta, natječu u Medenim igrama. Glazbena autobiografija „Glazba tišine“ inspirativna je priča o životu najpoznatijeg tenora današnjice, Andree Bocellija, redatelja Michaela Radforda. Uzbudljiva biografska horor fantazija „Kuća duhova“ priča je o stvarnoj osobi, Sarah Winchester, u izvedbi „Oscarovke“ Helen Mirren, i prikazuje ekscentričnu nasljednicu bogatstva stečenog oružjem koja vjeruje da je progonjena dušama ubijenih puškom „Winchester“. U akcijskom krimiću „Stranac“, Jackie Chan upušta se u beskompromisnu borbu s ubojicama svoje kćeri, koje predvodi opasni političar kojega tumači Pierce Brosnan. Domaći film „Comic Sans“, komična obiteljska priča, novi je redateljski uradak Nevia Marasovića. Maestralni glumac, „Oscarovac“ Daniel Day-Lewis, tumači glavnu ulogu beskompromisnog i intrigantnog londonskog krojača iz 50-ih godina prošloga stoljeća, koji se bori za svoj status u društvu, a režiju potpisuje hvaljeni Paul Thomas Anderson. Romantična komična drama „Isabellino sunce“, cijenjene redateljice Claire Denis i s Juliete Binoche u glavnoj ulozi, topla je životna priča o potrazi za ljubavi. Uzbudljiv i tragičan život popularne pjevačice Whitney Houston ispričan je u intrigantnom dokumentarcu „Whitney, budi svoja“. „Tomb Raider“ nova je visokobudžetna prilagodba pustolovina popularne junakinje video igrica Lare Croft, koju tumači „Oscarovka“ Alicia Vikander. Biografska pustolovina „Samo more zna“ donosi priču o opasnom putovanju oko svijeta Donalda Crowhursta (Colin Firth), koji se 1968. godine  jedrilicom uputio na putovanje morem, namjerivši otploviti svijet. „Mark Felt: čovjek koji je srušio Bijelu kuću“, uzbudljiva je biografija naslovnog lika, specijalnog agenta, koji je odavao informacije o aferi Watergate Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu, novinarima Washington Posta, zbog čega je Nixon odstupio s vlasti 1974. godine. Glavne uloge tumače Liam Neeson i Diane Lane. Novo uprizorenje kontroverznog života Marije Magdalene donosi film „Marija Magdalena“, koju je utjelovila Rooney Mara. Akcijska komična zafrkancija „Gringo“ na velike ekrane dovodi zanosnu Charlize Theron i Joela Edgertona. „Ponoćno sunce“ srcedrapajuća je ljubavna priča u kojoj glavne uloge tumače mlade glumačke zvijezde Bella Thorne i Patrick Schwarzenegger, sin poznatijeg Arnolda.

Prema istinitim događajima snimljena je horor priča „Stranci: noćni plijen“ o obitelji koja se bori za život jer je maltretiraju troje nepoznatih ljudi. Animirana obiteljska avantura „Petar Zecimir“, sinkronizirana na hrvatski, nastala je prema omiljenoj istoimenoj seriji knjiga poznate engleske spisateljice Beatrix Potter. „Bitka za Pacifik: ustanak“ spektakularni je nastavak borbe ljudi protiv morskih čudovišta. „Oscarovac“ Steven Spielberg redatelj je akcijske fantastične avanture „Igrač broj 1“, raskošnog i uzbudljivog vizualnog spektakla o tinejdžeru Wadeu koji dane provodi igrajući OASIS. Wade ima želju iz sumornog svijeta stvarnosti pobjeći u globalnu mrežu virtualne utopije gdje korisnici vode idilične alternativne živote. Koristeći svoj avatar, Wade će se u utrci za blagom morati suprotstaviti moćnim protivnicima koji ga neće prestati napadati i u stvarnom svijetu. Kriminalistički triler „Sedam dana straha“ istinita je priča o talačkoj krizi u avionu snimljena prema stvarnim događajima iz 1976, godine, redatelja Josea Padilhe, s Danielom Bruhlom i Rosamund Pike. Također, skrećemo pozornost i na uvijek zanimljiv i raznolik program Zagrepčanima omiljenog kultnog kina „Europa“ (www.kinoeuropa.hr), koji će u cijelosti biti dostupan tijekom ožujka. Izdvajamo Peto izdanje Venecije u Zagrebu, koje će se održati od 15. do 19. ožujka, te filmove „Nico“, redateljice Susanne Nicchiarelli, o posljednjoj godini u životu pjevačice Nico (Velvet Underground) koji je osvojio prestižnu nagradu „Orizzonti“ na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji, te „Ammore e malavita“ (Ljubav i metci), talijansku glazbenu komediju u režiji Antonija i Marca Manettija koja je osvojila nagradu „Pasinetti“ i bila u konkurenciji za „Zlatnog lava“. Kako je to već uobičajeno, moguće su promjene datuma prikazivanja predstavljenih filmova ili, pak, prikazivanje novih, nenajavljenih.

CRVENI VRABAC (RED SPARROW)

SAD, 2018.

Redatelj: Francis Lawrence

Glumci: Jennifer Lawrence, Joel Edgerton, Mathias Schoenaerts, Charlotte Rampling, Jeremy Irons, Mary-Louise Parker

Žanr: misterij, triler




Trajanje: 139 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Chernin Entertainment/20th Century Fox/Blitz Film & Video Distribution

Originalna web stranica: https://www.foxmovies.com/movies/red-sparrow




Preuzmi kontrolu.

Radnja filma „Crveni vrabac“, temeljena na bestseleru New York Timesa, događa se u suvremenoj Rusiji, a prati život Dominike Egorove (Jennifer Lawrence). Dominika je puno toga: predana kći koja će zaštititi svoju majku pod svaku cijenu, prima balerina koja je svoj um i tijelo dovela do apsolutnih granica, stručnjakinja u zavođenju i manipulaciji.

Kada zbog ozljede mora prestati s karijerom, Dominika i njezina majka budu suočene s neizvjesnom i tamnom budućnosti. Protiv njezine volje naređeno joj je da se prijavi u Sparrow School, tajnu obavještajnu službu koja obučava mlade ljude da koriste svoje tijelo i um kao oružje.

Francis Lawrence i Jennifer Lawrence ponovno se udružuju, nakon blockbustera „Igre gladi“ u napetom trileru o dvostrukoj agentici!

U kinima od 1. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ i „CineStar“ Arena IMAX kinu u IMAX 2D i 4DX (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

PČELICA MAJA: MEDENE IGRE (MAYA THE BEE: THE HONEY GAMES)

Sinkroniziran na hrvatski

Njemačka, Australija, 2018.

Redatelji: Noel Clearly, Sergio Delfino, Alexs Stadermann

Glasovi hrvatske sinkronizacije: Sandra Hrenar, Mateo Videk, Mirela Videk, Boris Barberić

Žanr: animirani, komedija, obiteljski

Trajanje: 83 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Studio 100 Media/Studio B Animation/Blitz Film & Video Distribution

Originalna web stranica: http://studio100film.com/en/movies.php?item=14

„Pčelica Maja“ pojavila se prije više od stotinu godina i ubrzo je postala jedna od najčitanijih knjiga toga vremena, omiljena i kod odraslih i kod djece. Nakon prve filmske uspješnice koja je oduševila publiku svih generacija, stiže nam nastavak medene priče. Majina je košnica i ovoga puta prepuna uzbuđenja. Ljeto je završilo i stigao je dostojanstvenik iz Buzztropolisa s važnom porukom za kraljicu. Hoće li se njezina košnica konačno pozvati na Medene igre?

Pčelica Maja uz koju su odrasle mnoge generacije u novoj uzbudljivoj avanturi za cijelu obitelj!

U kinima od 1. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ u 2D i Real D 3D (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ u 2D i Real D 3D(www.cineplexx.hr)

GLAZBA TIŠINE (LA MUSICA DEL SILENZIO/THE MUSIC OF SILENCE)

Italija, 2017.

Redatelj: Michael Radford

Glumci: Antonio Banderas, Jordi Mollà, Toby Sebastian, Luisa Ranieri, Ennio Fantastichini

Žanr: biografski

Trajanje: 115 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Picomedia/Ambi Distribution/Editus d.o.o.

Film „Glazba tišine“ ekranizacija je Bocellijeve autobiografije u kojoj ovaj glazbeni genij pripovijeda svoju životnu priču kroz osobu vlastitog alter ega, Amosa Bardija. Rođen s ozbiljnom bolesti oka, koja dovodi do potpune sljepoće, Bocelli se veličanstveno izdiže iznad izazova koji su mu priječili put, potaknut velikim ambicijama, ljubavlju svoje obitelji i iznimnom strasti prema glazbi.

Rijetki su pjevači koji su svojim umjetničkim djelovanjem dotaknuli toliko srca kao Andrea Bocelli. Nastupajući pred rasprodanim arenama, ovaj zlatni tenor osvojio je publiku diljem svijeta, a njegovoj se glazbenoj veličine dive i pape, predsjednici, članovi kraljevske obitelji te neke od najvećih zvijezda klasične i pop glazbene scene.

U kinima od 1. ožujka, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

KUĆA DUHOVA (WINCHESTER)

Australija, SAD, 2018.

Redatelji: Michael Spierig, Peter Spierig

Glumci: Helen Mirren, Jason Clarke, Sarah Snook

Žanr: biografija, fantazija, horor

Trajanje: 99 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Lionsgate/CBS Films/Blitz Film & Video Distribution

Originalna web stranica: https://www.winchestermovie.com/

Inspirirano istinitim događajima o najpoznatijoj ukletoj kući u povijesti.

Film „Kuća duhova“ donosi radnju inspiriranu stvarnom Sarah Winchester (Helen Mirren) i prikazuje ekscentričnu nasljednicu bogatstva stečenog oružjem koja vjeruje da je progonjena dušama ubijenih puškom „Winchester“. Prema legendi, Sarah Winchester je vjerovala da će ostati živa dokle god će graditi svoju kuću. Film se snimao na autentičnoj lokaciji, što je bilo izuzetno teško i komplicirano filmskoj ekipi s obzirom na skučenost kuće. Sarah Winchester je beskrajno dugo i stalno gradila kuću, 38 godina, vjerujući da će ju, ako prestane, duhovi ubijenih progoniti i na kraju ubiti. No, gradnja te kuće bila je pomalo bizarna s obzirom da se brojna vrata i prozori otvaraju u zidove ili nikamo ne vode.

Radi se o filmu čija je radnja temeljena na stvarnim događajima i lokacijama. The Winchester Mystery House je prava kuća smještena u San Joseu u Kaliforniji.

U kinima od 8. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i„CineStar“ Arena IMAX kinu u 4DX i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

STRANAC (THE FOREIGNER)

Ujedinjeno Kraljevstvo, Kina, SAD, 2017.

Redatelj: Martin Campbell

Glumci: Jackie Chan, Pierce Brosnan, Charlie Murphy, Katie Leung

Žanr: akcija, drama, kriminalistički

Trajanje: 113 minuta

Budžet: 35 milijuna US$

Producentske tvrtke/Distributer: STX Entertainment/ Film  & TV House/Blitz Film & Video Distribution

Originalna web stranica: http://theforeignermovie.com/

Od redatelja filma „Casino Royale“. Ponekad je osveta jedina pravda.

Priča o skromnom londonskom poduzetniku Quanu (Jackie Chan), koji traži osvetu kada njegova kći jedinica bude ubijena u terorističkom činu. U neumornoj potrazi za identitetom ubojice svoje kćeri, Quan je prisiljen na igru mačke i miša s vladinim dužnosnikom, čija bi prošlost mogla voditi do tragova identiteta ubojice.

Redatelj filma „Casino Royale“, Martin Campbell, donosi napeti triler s Jackieom Chanom i Pierceom Brosnanom u glavnim ulogama, temeljen na romanu „The Chinaman“.

U kinima od 8. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

COMIC SANS (COMIC SANS)

Hrvatska, 2018.

Redatelj: Nevio Marasović

Glumci: Zlatko Burić, Janko Popović Volarić, Nataša Janjić, Alma Prica

Žanr: komedija, drama, obiteljski

Trajanje: 103 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Kinorama/2i Film

Originalna web stranica: http://www.kinorama.hr/filmovi/Comic-Sans/45

Jabuka ne pada daleko od stabla.

Alan (Janko Popović Volarić), Zagrepčanin viških korijena, može se pohvaliti izuzetno uspješnom karijerom grafičkog dizajnera, ali ne i odnosima sa svojim bivšim djevojkama niti odnosom sa svojim ocem, slikarom i hedonistom Brunom (Zlatko Burić). Iznenadno putovanje na Vis prisilit će Alana i Brunu da kroz niz humornih i dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, a prije svega navest će Alana da preispita vlastite prioritete.

U kinima od 8. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

FANTOMSKA NIT (PHANTOM THREAD)

SAD, 2017.

Redatelj: Paul Thomas Anderson

Glumci: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville, Camilla Rutherford

Žanr: drama, romansa

Trajanje: 130 minuta

Budžet: 35 milijuna US$

Producentske tvrtke/Distributer: Annapurna Pictures/Focus Features/Ghoulardi Film Company/Perfect World Pictures/Universal Pictures/Editus d.o.o.

Originalna web stranica: http://www.focusfeatures.com/phantom-thread/

U londonskom svijetu mode 1950-ih godina, beskompromisni krojač čiji intrigantni karakter tumači Daniel Day-Lewis, dobije narudžbu s kakvom se dotada nije susreo: kreirati odjeću za pripadnike visokog društva i kraljevsku obitelj. Premda uloga krojača iz 50-ih godina prošloga stoljeća, sama po sebi možda ne djeluje dovoljno grandiozno za posljednju ulogu u karijeri trostrukog dobitnika „Oscara“ za najboljeg glumca, prije no što ovjesi svoje glumačke cipele o klin, Daniel Day-Lewis još će jednom oduševiti svojom fantastičnom transformacijom. Njegova karakteristična posvećenost i potpuna predanost liku na velika platna donosi filmsku priču dostojnu povlačenja sa scene. Lik kojega tumači karizmatični je krojač beskonačne kreativno-stvaralačke niti, no ograničenih socijalnih vještina. Njegova fantomska nit zasigurno će zaintrigirati publiku i uvesti je duboko u život Londona druge polovice dvadesetog stoljeća.

Filmom „Fantomska nit“ nagrađivani glumac Daniel Day-Lewis i glasoviti redatelj Paul Thomas Anderson obnavljaju svoju kreativnu suradnju deset godina nakon rada na filmu „Bit će krvi“ (2007), za veliku završnicu u Day-Lewisovoj karijeri. Ovaj zlatni dvojac na istom projektu obećava mnogo pa je sigurno da će i ovoga puta filmskoj publici skrojiti nešto veličanstveno.

Šest nominacija za nagradu „Oscar“: Najbolji film, Najbolji glavni glumac – Daniel Day Lewis, Najbolji redatelj – Paul Thomas Anderson, Najbolja sporedna ženska uloga – Lesley Manville, Najbolja originalna filmska glazba – Johnny Greenwood, Najbolja kostimografija – Mark Bridges

U kinima od 8. ožujka, u Zagrebu u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr) i kinu „Europa“ (www.kinoeuropa.hr)

ISABELLINO SUNCE (UN BEAU SOLEIL INTÉRIEUR)

Francuska, Belgija, 2017.

Redateljica: Claire Denis

Glumci: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Nicolas Duvauchelles, Valeria Bruni-Tedeschi, Gérard Depardieu

Žanr: akcija, komedija, kriminalistički

Trajanje: 94 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Curiosa Films/AD Vitam/Zagreb Film Festival (ZFF)

Pariška slikarica Isabelle razvedena je majka koja napokon želi pronaći pravu ljubav. Njezine avanture s oženjenim milijunašima, slikarima, kustosima, glumcima pa čak i bivšim mužem dio su procesa potrage za „vedrinom i suncem“. Film je inspiriran utjecajnim djelom francuskog filozofa Rolanda Barthesa „Fragmenti ljubavnog diskursa“ iz 1977. godine.

U kinima od 8. ožujka, u Zagrebu ekskluzivno u kinu „Europa“ (www.kinoeuropa.hr)

WHITNEY, BUDI SVOJA (WHITNEY: CAN I BE ME)

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, 2017.

Redatelji: Nick Broomfield, Rudi Dolezal

Žanr: dokumentarni, glazbeni

Trajanje: 105 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Lafayette Films/Passion Pictures/Showtime Networks/Restart

Dokumentarist Nick Broomfield i legendarni redatelj glazbenih spotova Rudi Dolezal donose dosad neviđeni pogled iza pozornice na Whitney Houston u naponu slave i precizno seciraju silnice koje su dovele do preranog kraja njezine karijere i smrti 2012. godine u dobi od 48 godina. Koja god je tema, rasizam, religija, droge, seksualnost, sumnja u sebe, trač, suparništvo, nedovoljno obrazovanje, zahtjevi roditelja i industrije, turbulentan brak koji je punio naslovnice ili posljedice stresa na tako strastvenu pjevačicu, redatelji otkrivaju baš sve.

U kinima od 8. ožujka

TOMB RAIDER (TOMB RAIDER)

Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD, 2017.

Redatelj: Roar Uthaug

Glumci: Alicia Vikander, Walton Goggins, Hannah-John Kamen, Kristin Scott Thomas, Dominic West, Nick Frost, Daniel Wu

Žanr: akcija, avantura

Producentske tvrtke/Distributer: GK Films/Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)/Square Enix/Warner Bros./Blitz Film & Video Distribution

Originalna web stranica: http://www.tombraidermovie.com/

Alicia Vikander je Lara Croft.

Lara Croft je strastvena, samostalna djevojka i kći ekscentričnog pustolova koji je nestao dok je bila tinejdžerica. Nakon sedam godina, Lara nema nikakav stvaran cilj ili svrhu te odbija preuzeti upravljanje poslovnim carstvom svojega oca jednako kao što odbija priznati da je on stvarno otišao. Protiveći se očevim posljednjim željama, Lara odluči ostaviti sve iza sebe kako bi riješila zagonetku njegovog misterioznoga nestanka, a svoju potragu započinje istraživanjem posljednje lokacije na kojoj je viđen.

Nakon dva kultna nastavka s Angelinom Jolie, vrijeme je za novu Laru Croft s Alicijom Vikander u glavnoj ulozi.

U kinima od 15. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ u 2D i Real D 3D i „CineStar“ Arena IMAX kinu u IMAX 3D i Real D 3D 4DX (www.blitz-cinestar.hr)  i u multipleksu „Cineplexx“ u 2D i Real D 3D (www.cineplexx.hr)

SAMO MORE ZNA (THE MERCY)

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2018.

Redatelj: James Marsh

Glumci: Colin Firth, Rachel Weisz, David Thewlis

Žanr: biografija, drama

Trajanje: 101 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Blueprint Pictures/BBC Films/StudioCanal/Lionsgate/Blitz Film & Video Distribution

Od redatelja Jamesa Marsha, nagrađenog „Oscarom“ za film „Teorija svega“. Temeljeno na nevjerojatnoj priči Donalda Crowhursta.

„Samo more zna“ priča je o Crowhurstovom opasnom putovanju oko svijeta, ali i priča o njegovoj obitelji koja je cijelo vrijeme čekala njegov povratak. Jedrilica Donalda Crowhursta (Colin Firth), kojom je 1968. godine namjeravao oploviti svijet, zbog niza odgađanja jedva je dovršena, nije bila testirana prije plovidbe i misteriozno je nestala.

„Oscarovci“ Rachel Weisz i Colin Firth u istinitoj priči Donalda Crowhursta čiji je pokušaj oplovljivanja svijeta jedrilicom jedna od najvećih tajni u povijesti. Film je režirao dobitnik „Oscara“ James Marsh.

U kinima od 15. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

MARK FELT: ČOVJEK KOJI JE SRUŠIO BIJELU KUĆU (MARK FELT: THE MAN WHO BROUGHT DOWN THE WHITE HOUSE)

SAD, 2017.

Redatelj: Sean Anders

Glumci: Liam Neeson Diane Lane, Tony Goldwin, Josh Lucas

Žanr: biografija, drama, povijesni

Trajanje: 103 minute

Producentske tvrtke/Distributer: Endurance Media/MadRiver Pictures/Playtone/Riverstone Pictures/Scott Free Productions/Torridon Films/Blitz Film & Video Distribution

Ovo je priča o Marku Feltu, koji je djelovao kao „Deep Throat“. U američkoj političkoj povijesti ne postoji mnogo osoba koje su izazvale toliko misterija i intriga kao „Deep Throat“. Njegovo ime i prezime ostalo je neotkriveno te je godinama izazivalo znatiželju i spekulacije javnosti. Nakon više od 30 godina, specijalni agent Mark Felt otkrio je svoj identitet i priznao kako on „stoji“ iza cijele afere. Felt je odavao informacije o aferi Watergate Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu, novinarima Washington Posta, zbog čega je Nixon odstupio s vlasti 1974. godine.

Liam Neeseon i Diane Lane u filmu o najvećoj aferi u američkoj  povijesti.

U kinima od 15. ožujka, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr)

MARIJA MAGDALENA (MARY MAGDALENE)

Ujedinjeno Kraljevstvo, 2018.

Redatelj: Garth Davis

Glumci: Rooney Mara, Joaquin Phoenix, Chiwetel Ejiofor

Žanr: drama

Trajanje: 120 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: See-Saw Pictures/Porchlight Films/Universal Pictures International Production (UPIP)/Film4/Universal Pictures/Editus d.o.o.

Njezina priča bit će ispričana. Kontroverzna biblijska ličnost ponovno na velikim ekranima.

Legenda o Mariji Magdaleni kontroverzna je pripovijest s nekoliko lica, o kojoj se neistomišljenici najčešće sukobe zbog različitih povijesnih i biblijskih tumačenja. Zbog Magdalenine tjelesnosti i prisnog odnosa s Isusom, njezina je priča stoljećima dominantno zloupotrebljavana za degradaciju žena i diskreditaciju seksualnosti općenito. Ovakvim stavovima  prema njoj kao povijesnoj osobi, suprotstavljena je činjenica kako je u trenucima Isusove najveće muke na Golgoti, Marija Magdalena bila jedna od rijetkih koja je ostala uz njega, odbijajući ga izdati, a  bila je i prva koja je svjedočila o čudu njegova uskrsnuća.

„Marija Magdalena“ nova je inačica biblijske drame, filmska priča o Mariji Magdaleni iz pera Helen Edmundson i Philippea Gosletta, te redatelja Gartha Davisa.

U kinima od 15. ožujka, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

GRINGO (GRINGO)

Australija, SAD, 2018.

Redatelj: Nash Edgerton

Glumci: David Oyelowo, Charlize Theron, Joel Edgerton, Amanda Seyfried, Thandie Newton, Sharlto Copley

Žanr: akcija, komedija, kriminalistički

Trajanje: 110 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Amazon Studios/STX Entertainment/Blitz Film & Video Distribution

Ovog ožujka, sr**e je na jugu.

David Oyelowo je u ulozi nedavno oženjenog, pristojnog biznismena koji ima udjel u farmaceutskoj tvrtki koja se sprema na izlazak na burzu. Sve do dana kada mu se život pretvara u pakao radi incidenta u Meksiku. U tom trenutku uljuđeni američki poduzetnik postaje kriminalac.

Uz Charlize Theron, Amandu Seyfried, Joela Edgertona i Davida Oyelowo, u filmu će svoj glumački početak ostvariti i kći preminulog kralja popa Michaela Jacksona, Paris Jackson.

U kinima od 22. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

PONOĆNO SUNCE (MIDNIGHT SUN)

SAD, 2018.

Redatelj: Scott Speer

Glumci: Bella Thorne, Patrick Schwarzenegger, Rob Riggle

Žanr: drama, romansa

Producentske tvrtke/Distributer: Mister Smith/BSFG Productions/Wrigley Pictures/Open Road Films/Blitz Film & Video Distribution

Noću snovi postaju stvarnost.

Epska romantična drama „Ponoćno sunce“ priča o 17-godišnjoj djevojci Katie (Bella Thorne) koja zbog rijetke bolesti ne smije biti izložena suncu. Tijekom dana je u kući, a tek navečer, po mraku, kreće prema lokalnoj željezničkoj stanici gdje putnicima svira gitaru. Jedne večeri upliće se sudbina i Katie upoznaje dečka Charliea (Patrick Schwarzenegger) s kojim započinje ljetnu romansu.

Srcedrapajuća priča o ljubavi u stilu najvećih romantičnih klasika, s mladom zvijezdom filma „Igre gladi“ Bellom Thorne i Patrickom Schwarzeneggerom, sinom slavnog Arnolda Schwarzeneggera, u glavnim ulogama.

U kinima od 22. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

STRANCI: NOĆNI PLIJEN (THE STRANGERS: PREY AT NIGHT)

SAD, 2018.

Redatelj: Johannes Roberts

Glumci: Christina Hendricks, Bailee Madison, Martin Henderson

Žanr: horor

Producentske tvrtke/Distributer: Aviron Pictures/Blitz Film & Video Distribution

Dajte nam plijen! Temeljeno na istinitim događajima.

U središtu događanja filma „Stranci: noćni plijen“ četveročlana je obitelj, koja se zbog financijske situacije seli u izoliranu kućicu. Nedugo nakon doseljenja troje nepoznatih ljudi ih počinju maltretirati, a borba za život počinje.

Nastavak uspješnoga horor hita „Stranci“ (The Strangers) iz 2008. godine.

U kinima od 22. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

PETAR ZECIMIR (PETER RABBIT)

Sinkroniziran na hrvatski

Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija, SAD, 2018.

Redatelj: Will Gluck

Glasovi hrvatske sinkronizacije: Luka Bulić, Hana Hegedušić, Tihana Lazović, Dušan Bućan, Franjo Dijak

Žanr: animirani, avantura, komedija

Trajanje: 95 minuta

Budžet: 50 milijuna US$

Producentske tvrtke/Distributer: Sony Pictures Animation/Sony Pictures Entertainment (SPE)/Continental film

Originalna web stranica: http://www.peterrabbit-movie.com/

Tko kaže da je na selu dosadno? Kad priroda podivlja.

Animirano-igrani film „Petar Zecimir“ priča nikad prije ispričanu priču o Petru Zecimiru koja počinje tako što Petar i njegova obitelj preuzmu farmu starog gospodina Gregorca i počnu je uništavati bacajući voće i povrće na sve strane i praveći nered. Kada na farmu po svoje nasljedstvo dođe mlađi gospodin Tomica Gregorec, koji je daleko bistriji i oštroumniji, za Petra to znači dodatni izazov, nikako prestanak zabave. No, mladi Gregorec nije samo nevjerojatan neprijatelj, već i potencijalni suparnik. On se, naime, zaljubljuje u lokalnu slikaricu Bibu koja je ujedno i zekova surogat majka. Sada Petar ima dvostruko više razloga za otjerati uljeza što, na kraju, rezultira pravom bitkom, kako za farmu, tako i za naklonost lijepe Bibe. Rivalstvo Petra Zecimira i mladog Tomice odvest će ih u veliku avanturu daleko izvan njihove idilične jezerske četvrti, ravno u prometnu londonsku podzemnu željeznicu, pa sve do opasnih ulica grada i natrag. Ali na kraju, Petar mora shvatiti da mrkva i slava nikada neće biti važni koliko ljubav i obitelj.

Animirano-igrani film „Petar Zecimir“ snimljen je prema istoimenoj seriji knjiga poznate engleske spisateljice Beatrix Potter. Knjige su postigle nevjerojatno veliki uspjeh i prevedene su na 36 jezika, te su, s preko 45 milijuna prodanih primjeraka, najprodavanije knjige svih vremena.

U kinima od 22. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ i „CineStar“ Arena IMAX kinu u 4DX (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

BITKA ZA PACIFIK: USTANAK (PACIFIC RIM UPRISING)

Kina, SAD, 2018.

Redatelj: Steven S. DeKnight

Glumci: John Boyega, Scott Eastwood, Jing Tian, Cailee Spaeny

Žanr: akcija, avantura, ZF

Producentske tvrtke/Distributer: Universal Pictures/Legendary Entertainment/Editus d.o.o.

Originalna web stranica: http://www.pacificrimmovie.com/

Ne čekajmo heroje da dolete i spase nas. Inovacija je naša super moć, postanimo sami svojim

herojima.

Horde monstruoznih bića vratile su se iz oceanskih dubina jače nego ikad i ponovno će napasti. Vrijeme je da Jaegeri još jednom stanu u obranu ljudskog roda. Vrijeme je za globalni ustanak. Nastavak epske akcijske avanture iz 2013. godine, redatelja Guillerma del Toroa, „Bitka za Pacifik: Ustanak“, fantastično je filmsko ostvarenje nastalo pod redateljskom palicom Stevena S. DeKnighta. Zemljinim prirodnim resursima ponovno prijeti potpuno uništenje, a čovječanstvu višemilijunski gubici. Da bi se suprotstavili neprijateljskim, genetski modificiranim čudovištima Kaijima, ljudi su izumili novu vrstu oružja: gigantske robote nazvane Jaegers. U Prvoj bitki, robote su kontrolirali dvojica pilota međusobno komunicirajući telepatijom, te su slavno izborili pobjedu nad zlom. Dobili su bitku, ali ne i rat. U „Ustanku“ upravljače u svoje ruke preuzimaju djeca proslavljenog Stackera Pentecosta. Buntovni mladi pilot Jake (John Boyega), koji je nakon smrti svoga oca napustio obuku i upleo se u zbivanja kriminalnog podzemlja, sada uviđa ozbiljnost situacije i odlučuje se udružiti s otuđenom sestrom, publici već poznatom Makom Mori (Rinko Kikuchi). Moraju nastaviti herojsku misiju svog pokojnog oca te zajedno u boj povesti hrabru novu generaciju pilota i boraca, odraslih u sjeni rata. Pridružuju im se daroviti pilot Nate Lambert (Scott Eastwood) i petnaestogodišnja Jaeger hakerica Amara Namani (Cailee Spaeny). U borbi protiv mnogobrojne vojske onosvjetskih čudovišta, ova skupina junaka posljednja je slamka spasa za ljudski rod. Imaju prilično težak zadatak: formirati najmoćniju obrambenu silu koja će ikad kročiti Zemljom.

U kinima od 22. ožujka, u Zagrebu ekskluzivno u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

IGRAČ BROJ 1 (READY PLAYER ONE)

SAD, 2018.

Redatelj: Steven Spielberg

Glumci: Tye Sheridan, Vin Diesel, Oliva Cooke, Hannah-John Kamen, Ben Mendelsohn, Mark Rylance

Žanr: akcija, avantura, ZF

Producentske tvrtke/Distributer: Amblin Entertainment/DreamWorks/Rat-Pac Dune Entertainment/Reliance Entertainment/Village Roadshow Pictures/Warner Bros./Blitz Film & Video Distribution

Originalna web stranica: http://readyplayeronemovie.com/

Avantura veća od ovog svijeta.

Film „Igrač broj 1“ prati priču tinejdžera Wadea koji dane provodi igrajući OASIS. Wade ima želju iz sumornog svijeta stvarnosti pobjeći u globalnu mrežu virtualne utopije gdje korisnici vode idilične alternativne živote.

Kada ekscentrični multimilijarder i tvorac igrice James Halliday umre, u oporuci ostavi svoje bogatstvo onome tko pobijedi u dobro smišljenom lovu na blago. Koristeći svoj avatar, Wade će se u utrci za blagom morati suprotstaviti moćnim protivnicima koji ga neće prestati napadati i u stvarnom svijetu.

Nova avantura legendarnog redatelja i višestrukog „Oscarovca“ Stevena Spielberga, temeljena na istoimenom bestseleru Ernesta Clinea.

U kinima od 29. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ u 2D i Real D 3D i „CineStar“ Arena IMAX kinu u IMAX 3D i 4DX 3D (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ u 2D i Real D 3D (www.cineplexx.hr)

SEDAM DANA STRAHA (7 DAYS IN ENTEBBE)

SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, 2018.

Redatelj: Jose Padilha

Glumci: Rosamund Pike, Daniel Bruhl, Eddie Marsan

Žanr: kriminalistički, drama, triler

Trajanje: 106 minuta

Producentske tvrtke/Distributer: Participant Media/Pelikola/Working Title Films/Entertainment One/Blitz Film & Video Distribution

248 zarobljenih putnika. Sljedećih 7 dana svijet je iščekivao.

Istinita priča iz 1976. godine kada su četvorica otmičara, dvojica Palestinaca i dvojica Nijemaca, oteli zrakoplov Air Francea s 250 putnika i usmjerili ga na slijetanje u grad Entebbe u Ugandi, zahtijevajući oslobađanje desetina palestinskih i propalestinskih zatvorenika. Izrael je tada odgovorio vrlo riskantnom operacijom spašavanja talaca: potajno su poslali elitne komandose pod vodstvom Yonatana Netanyahua. Izraelski komandosi su u toj akciji izveli iznenadni napad u kojem su pobili sve otmičare i 20 vojnika iz Ugande, a zatim su zrakoplovom u Izrael vratili sve otete putnike i članove posade.

Istinita priča o talačkoj krizi u avionu snimljena prema stvarnim događajima iz 1976. godine.

U kinima od 29. ožujka, u Zagrebu u multipleksima „CineStar“ (www.blitz-cinestar.hr) i u multipleksu „Cineplexx“ (www.cineplexx.hr)

Autor: Damir Demonja
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.