Borna Filic/PIXSELL

Filmski Oscarovac snima film o Zagrebu!

Autor: Hina

Jiří Menzel je ne samo prvo ime češke kinematografije nego i svjetski poznati režiser

Češki filmski i kazališni redatelj, oskarovac Jiří Menzel, na proljeće dolazi u Zagreb snimati o njemu polusatni dokumentarni film, u kojem bi u ulozi pripovjedača govorio o glavnim zagrebačkim znamenitostima i o svojim osobnim vezama i uspomenama na Zagreb.

Suradnju na tome projektu su u četvrtak na sastanku sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i direktoricom Turističke zajednice grada Zagreba Martinom Bienenfeld dogovorili saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i član Hrvatsko-češkog društva Vladimir Bilek, prevoditeljica i dugogodišnja suradnica Jirija Menzela Dagmar Ruljančić i predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac.

Nakon sastanka u Gradskoj upravi Lipovac je novinarima rekao da su s gradonačelnikom Bandićem razgovarali o ideji Hrvatsko-češkog društva da iduće godine češki režiser i oskarovac Jiří Menzel snimi dokumentarni film o Zagrebu, koji bi bio oblik promocije grada Zagreba ne samo u Češkoj, nego i u cijelom svijetu jer je Jiří Menzel ne samo prvo ime češke kinematografije nego i svjetski poznati režiser.

Lipovac je rekao kako Jiří Menzel inače rijetko snima dokumentarce i dosad ih je snimio samo dva: “Vaše more, naše more” o hrvatskom turizmu i “Moj Dubrovnik”. Znači, rekao je Lipovac, ovaj dokumentarni film o glavnom gradu Hrvatske pod radnim naslovom “Moj Zagreb”, bio bi treći dokumentarac Jiříja Menzela.

Lipovac je izrazio zadovoljstvo što je zagrebački gradonačelnik dao potporu tom projektu. Po planovima, Jiříj Menzel bi na proljeće dva tjedna trebao biti u Zagrebu. “Dijelom je on i Zagrepčanin. Čak dvije godine svog života je, kad bi se zbrojilo, proveo u Zagrebu jer je režirao osam kazališnih predstava u zagrebačkim kazalištima,” rekao je Lipovac i dodao kako Menzel kaže da mu je Hrvatska najdraža zemlja nakon Češke.

U Hrvatsku dolazi 780.000 čeških turista, a samo malo njih u njezin glavni grad, rekao je. Jedan od ciljeva tog dokumentarnog filma, dodao je, bio bi da ih bude više, ali i drugih, jer bi taj film bio za svjetsko tržište budući da ga radi oskarovac, svjetski poznati režiser.

“Česi iduće godine slave 100 godina osnutka Čehoslovačke, a to onda znači da je to 100 godina kako Hrvati i Česi ne žive u istoj državi”, napomenuo je Lipovac.




Direktorica Turističke zajednice grada Zagreba Martina Bienenfeld izrazila je zadovoljstvo što je na sastanku dogovorena suradnja Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba na projektu Jiříja Menzela, koji je odlučio iduće godine snimiti svoj dokumentarni film o Zagrebu.

Istaknula je da su na žalost češki turisti u Zagrebu tek na 30. mjestu po dolascima i po noćenjima. “Njih je za prvih devet mjeseci ove godine bilo osam i pol tisuća u dolascima i oko 14.000 u noćenjima, a naravno, da se s ovim potezom očekuje da će njihov broj biti puno veći u budućem vremenu”, istaknula je.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.