Coherentnews.com

UMJETNA OPLODNJA: Znanstvenici u laboratoriju razvili ljudska jajašca do pune zrelosti!

Autor: Hina

Ovaj postupak odsada će bitno znatno olakšan

Znanstvenici su u laboratoriju razvili ljudsko jajašce do pune zrelosti, što bi mogla biti prekretnica u postupcima potpomognute oplodnje. Znanstvenici u New Yorku i Edinburghu razvili su novu metodu razvoja jajašca od rane faze do potpune zrelosti, objavljeno je u časopisu Molecular Human Reproduction. Jajašca su razvijena do faze kada se mogu oploditi.

“Ovo je prvi put da je ljudsko jajašce razvijeno u laboratoriju do faze potpune zrelosti”, kaže se u izjavi sveučilišta u Edinburghu. Stručnjaci koji nisu sudjelovali u istraživanju pozdravili su rezultate kao obećavajuće, ali upozoravaju da bi mogle proteći godine dok se oni ne pretvore u sigurnu i dokazanu terapiju.

Tehnika bi posebno mogla biti korisna za žene koje, primjerice, prolaze kroz kemoterapiju koja negativno utječe na plodnost. To bi im omogućilo da se, prije početka kemoterapije, jajašca u ranoj fazi razvoja zamrznu i zatim kasnije u laboratoriju uzgoje do pune zrelosti.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.