Pixabay

Amerikanci odobrili digitalne tablete koje vas ‘prate iznutra’

Autor: Hina

Američki regulatori odobrili su upotrebu prve digitalne tablete s ugrađenim senzorom uz čiju će se pomoć pratiti uzima li pacijent lijek na ispravan način, čime su napravili velik korak naprijed kada je posrijedi usklađenje zdravstvene skrbi i tehnologije

Riječ je o lijekovina za shizofreniju, bipolarni poremećaj i depresiju tvrtke “Otsuka Pharmaceutical Co Ltd”, koji sadrže sitan uređaj za praćenje, senzor što ga je proizvela tvrtka “Proteus Digital Health”.

Ovim će se sustavom liječnicima omogućiti da na objektivan način procijene uzima li pacijent lijekove po propisanom rasporedu, što otvara nove mogućnosti za monitoring u medicini, koji bi se mogao primijeniti i u ostalim terapeutskim područjima.

Po informacijama FDA (Food and Drugs Administration) tableta omogućuje praćenje unosa u organizam lijekova za mentalne bolesti izdanih na recept.

Sustav funkcionira na sljedeći način: u tableti se nalazi sićušni probavljivi senzor koji se aktivira pošto dođe u kontakt sa želučanom kiselinom u pacijentovu želucu te emitira signal prema nosivom Proteus flasteru (aparatiću) zalijepljenom na koži trbuha.

Flaster pohranjuje podatke o aktivaciji tablete, koji uključuju vrijeme uzimanja, ali i drugu dijagnostiku, poput ugla pod kojim se nalazi tijelo te uzoraka pacijentovih aktivnosti. Svi se podaci senzorom šalju na aplikaciju pacijentova mobilnog telefona, o odande idu njegovu liječniku, medicinskoj sestri ili osobi koja o pacijentu vodi brigu.

Senzor je veličine zrnca soli i nema baterije ni antene, a aktiviraju ga želučani sokovi. Potom se zatvara strujni krug s omotačem od bakra i magnezija s dviju njegovih strana te se aktivira električni signal.

Znanstvenici vjeruju da bi digitalna tableta u budućnosti mogla biti primjenjiva i u liječenju dijabetesa te kardiovaskularnih bolesti.




“FDA podupire razvoj novih tehnologija kada su posrijedi lijekovi na recept te kani surađivati s tvrtkama kako bi shvatila na koji način moderne tehnologije koriste pacijentima i liječnicima koji propisuju lijekove”, kaže Mitchell Mathis iz FDA-ova Centra za procjenu lijekova i njihovo istraživanje.

Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u zemljama u razvoju 50 posto pacijenata s kroničnim bolestima ne uzima redovito propisanu terapiju, a prema američkim statistikama, procjenjuje se da neredovito uzimanje lijekova SAD godišnje stoji između 100 i 300 milijarda dolara kada su posrijedi troškovi liječenja. Oni bi se mogli izbjeći kad bi se pacijenti pridržavali terapija koje su im propisali liječnici.

Nakon informacije o tomu da je američka FDA odobrila lijek, dionice Otsuke u ponedjeljak navečer porasle su za 2,5 posto.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.