Sergey Zolkin

VAŽNO JE ZNATI! Kako se zaštititi od hakera kada koristite javnu internetsku mrežu?

Autor: V.Š.

Stvari na koje bi trebali obratiti pozornost kada "surfate" na javnim mrežam

Zahvaljujući skupim pretplatama i megabajtima koje plaćamo svi ponekad posežemo za uključivanjem na javne mreže koje su nam dostupne po gradu, barovima, restoranima i ostalim ustanovama. Idući put kad se budete spajali vodite računa o tome da ništa nije besplatno, te da vas besplatan internet može ipak stajati nekog troška. Najveća prijetnja su vaši podaci, promet i identitet koji su potpuno izloženi te se svaki put kad se spojimo na javnu mrežu kockamo sa svojom  privatnošću. Nažalost većina ljudi nije svjesna opasnosti povezanih s tom lošom navikom. Prema anketama tvrtke Symantic, specijalizirane za sigurnost na mreži dokazano je da 87 % potrošača u Americi koristi javne internetske mreže. Anketa je pokazala da preko 70% ispitanika provjerava svoje osobne poruke i poštu, dok ih se čak 11 posto prijavilo na online bankovni račun.

Najbolji načini da se zaštitite 

Bez obzira na to koliko je sigurna veza, čini se da su i računala i pametni telefoni ranjivi na hakere i kradljivce podataka. Ne znate tko je vlasnik i nadgleda taj usmjerivač, niti tko ima pristup podacima koji prolaze kroz njega. Da ne spominjemo, hakeri imaju na desetke načina kompromitiranja javnih Wi-Fi računa, od stvaranja mreže koja se čini legitimnim za stvaranje skočnih prozora koji zavaravaju korisnika u preuzimanju zlonamjernog softvera na njihova računala. To su sve trikove koje hakeri koriste za hakiranje vaše internetske sigurnosti.

Da biste se zaštitili od hakera, stručnjaci kažu da je vaša najbolja obrana virtualna privatna mreža (VPN) koja šifrira vašu online aktivnost. Možete preuzeti svoj vlastiti VPN putem aplikacije za Apple ili Android uređaje ili pomoću besplatne usluge enkripcije CyberGhost. Postavljanje vatrozida i protuvirusni softver također će braniti vaše računalo od hakera i virusnih softvera.

Autor:V.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.