Flickr

Upozorenje stručnjaka: Moglo bi doći do novog napada hakera

Autor: Dnevno.hr/HRT

Britanski sigurnosni tručnjaci iz "MalwareTech"-a strahuju da bi se to moglo dogoditi već u ponedjeljak

I dalje se ne zna tko stoji iza ucjena računalnim softverom koji je poremetio kompjutorske sustave tvrtki i javnih ustanova u gotovo 100 zemalja – ukupno je više od 125 tisuća žrtava.

Strahuje se da bi moglo doći do još jednog globalnog udara hakera. Britanski sigurnosni tručnjaci iz “MalwareTech”-a strahuju da bi se to moglo dogoditi već u ponedjeljak, piše BBC.

Štetni softver blokira pristup računalnom sustavu, a zatim traži novac kako bi ga odblokirao – 300 dolara u digitalnoj valuti – bitcoinu.

Stručnjaci su prijetnju uspjeli suzbiti, a Microsoft je objavio da pušta automatske dogradnje Windowsa kako bi zaštitio klijente.

Oporavio se britanski zdravstveni sustav koji je bio najteže pogođen jednim od najvećih kibernetičkih napada u povijesti.

Samoreplicirajući računalni virus pod nazivom Wannacry proširio se i na području Hrvatske. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da su tijekom jučerašnjeg dana evidentirali određene smetnje u internetskom sustavu, zbog čega su stručne službe u sustavu reagirale i otklanjaju smetnje.

Informacijski sustav Ministarstva unutarnjih poslova pritom nije bio ugrožen, kažu, i normalno funkcionira.




Autor:Dnevno.hr/HRT
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.