Dino Stanin/PIXSELL

PODUZMITE SVE MJERE ZAŠTITE NA VRIJEME: Evo kako se zaštiti na internetu! (VIDEO)

Autor: dnevno.hr

Hakeri vole iskorištavati slabosti u aplikacijama, operativnim sustavima i upravljačkim programima. Postoji cijela baza podataka na webu s popisom programskih propusta.

Danas se preko interneta odvijaju transakcije u milijardama dolara. Nema osobe koja na internetu nije izložila svoje osobne podatke. Virtualna stvarnost nažalost stvara idealne preduvjete za novu vrstu lopova. Kriminalci 21. stoljeća traže vaše propuste kako bi vas neprimjetno opljačkali.

Koristite jake lozinke

Nemojte zaboraviti da je jaka lozinka prvi korak za online sigurnost. Većina stručnjaka preporučuje da koristite lozinku s najmanje 12 znakova. Što više to bolje, jer otežavate napadaču da pogodi zaporku. Nemojte koristiti istu lozinku opet i opet, i ne koristiti lozinke koje je lako pogoditi kao što je vaš rođendan ili ime vašeg mačka. Ako je moguće, koristite kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i posebnih znakova kao što su $ , % ili !

Ažurirajte programe

Hakeri vole iskorištavati slabosti u aplikacijama, operativnim sustavima i upravljačkim programima. Postoji cijela baza podataka na webu s popisom programskih propusta. Napadač treba samo pretražiti bazu podataka za popularne verzije programa kako bi našao slabosti koje će mu omogućiti udaljeni pristup računalu. Nakon što je odlučio koji će program i verziju iskoristiti, upotrijebit će veliku mrežu zaraženih računala kako bi skenirao vaše računalo. Virusna zaštita programa je jako oružje samo ako ju redovito ažurirate. Morate shvatiti da čak i nakon ažuriranja, hakeri smišljaju nove metode za upad u vaše računalo.

Skenirajte računalo

Većina računala i mobilnih uređaja ovih dana dolazi s predinstaliranom virusnom zaštitom programa . Međutim , kao što je gore navedeno , programi se moraju redovito ažurirati. Ako antivirusni program zahtijeva pretplatu za primanje ažuriranja, provjerite da pretplata nije istekla. Preporučuje se da koristite automatska ažuriranja kako bi bili jedan korak ispred cyber-kriminalaca koji traže pristup vašem računalu .

Prebacite WPA ili WPA2 enkripciju na početnu WiFi

Ako članovi vaše obitelji koriste nezaštićene WiFi veze, ili čak sa WiFi odnosno WEP enkripcijom, odvojite nekoliko trenutaka kako bi ih prebaciti na WPA ili WPA2 enkripciju. Možda ste te radnje napravili prije, no za svaki slučaj provjerite da nisu slučajno vraćene na tvorničke postavke. Za bolje poznavatelje mreža preporučujem video koji razotkriva zablude WiFi mreže.

Djeca i internet

Postoje razna sredstva pomoću kojih možete pročistiti internetski sadržaj kojim se Vaše dijete može koristiti i na taj način zaštititi dijete od sadržaja nepoželjnih i neprimjerenih njihovoj dobi. Internet i njegove mogućnosti pružaju puno Vašem djetetu ali potrebna je i roditeljska kontrola. Navest ćemo nekoliko savjeta koji mogu pomoći Vama i djetetu pri korištenju interneta. Dogovorite pravila pristupa i korištenja interneta kroz zajedničko upoznavanje i korištenje interneta. Potaknite dijete na zaštitu osobnih podataka. Razgovarajte s djetetom o rizicima „chat-a“ i mogućim velikim opasnostima prilikom potencijalnih susreta s nepoznatim osobama koje je Vaše dijete upoznalo na taj način. Prilikom takvih susreta uvijek bi trebala biti nazočna osoba kojoj Vi vjerujete. Bitno je da dijete zna kako ne može vjerovati svemu što pročita na internetu.

Antivirusna zaštita

Imajte na računalu uvijek instaliran i aktivan antivirusni program. Antiviruse koji nemaju mogućnost automatske nadogradnje preko weba i koji nemaju stalno aktivnu zaštitu i provjeru datoteka kojima se pristupa tijekom rada na računalu, nemojte uopće uzimati u razmatranje. Postoje besplatni i komercijalni antivirusi.
Besplatni su:
• Avast! Home Edition
• Avira
• AVG Free Edition

Krađa identiteta

U slučajevima kada osoba pošalje svoje podatke, najčešće se događa da je nakon nekog vremena počinju mučiti sumnje je li to legalno, hoće li joj netko zloupotrebljavati račun ili krivotvoriti podatke. Opasnosti takve vrste postoje, no, realno, vrlo su male, budući je puno jednostavnije navući tzv. dobitnika da nešto plati, nego se mučiti krivotvorenjem podataka, i to na temelju fotokopiranih dokumenata. Temeljem podataka koje osoba dostavi (osobni podaci, adresa stanovanja i radnog mjesta, informacije o užoj obitelji i sl.) mogu se krivotvoriti dokumenti i na taj način “ukrasti identitet” donedavno sretnog dobitnika.Policija savjetuje da se u samom startu brišu takve poruke i na taj način pomogne u onemogućavanju ovakvih oblika prijevare. Također, vaši osobni podaci su samo vaši te ih nemojte olako slati nepoznatim osobama, pogotovo putem interneta.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.