NASA

Iznad Hrvatske će danas proletjeti svemirska postaja, moći će se vidjeti golim okom!

Autor: T. P.

Posljednji je put iznad Lijepe Naše preletjela u travnju ove godine

Astronaut Ignazio Magnani na Twitteru je objavio da će danas od 17:26 do 17:31 sati iz Hrvatske, a posebno iz Zagreba i okolice prema granici sa Slovenijom, golim okom biti vidljiva Međunarodna svemirska postaja.

Međunarodna svemirska postaja inače služi kao laboratorij s mikrogravitacijskim uvjetima u kojima posada izvodi eskperimente s područja biologije, ljudske biologije, fizike, astronomije i meteorologije. Koristi se i za testiranje sustava svemirskih brodova koji će se koristiti za ljudske misije na Mars. Postaja je naseljena od 2. studenoga 2000. godine, a njome upravljaju ekspedicijske posade. Kruže oko Zemlje na visini od 278 km do 460 km, a prosječna brzina joj je 27.724 km/h. Trenutno je u njoj šest astronauta, a posljednji je put iznad Lijepe Naše preletjela u travnju ove godine.

capture

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.