Na današnji dan omraženi Broz otišao je na ‘vječna lovišta’

Autor: dnevno.hr

Na današnji dan, 4. svibnja 1980. prije 38 godina u ljubljanskoj bolnici umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik Jugoslavije i Saveza Komunista. Titova smrt nastupila je u 15 sati i 5 minuta, a vijest o njegovoj smrti izazvala je pravu histeriju u bivšoj državi. Ljudi su prekidali poslove i plačući izlazili na ulice.

Tito je na čelo Jugoslavije dospio nakon što je antifašistički Narodnooslobodilački pokret (NOB) kojim je rukovodio iz krvavog Drugog svjetskog rata izašao kao pobjednik porazivši do temelja neusporedivo bolje organizirane i vojno opremljenije Sile Osovine i njihove pomagače na domaćem terenu, ustaše i četnike.

Zemljom je predsjedavao 35 godina, izveo Jugoslaviju iz Istočnog bloka nakon što je Staljinu izrekao sudbonosno ne. Bio je i jedan od lidera pokreta Nesvrstanih koji su činile zemlje koje se u Hladnom ratu nisu željele svrstati ni na jednu zaraćenu stranu što im je omogućilo međunarodni ugled. Desetak godina nakon njegove smrti, Jugoslavija je nestala u krvavome ratu.

Na pogreb (zločinca) Tita došlo je više od 200 lidera i uglednika iz raznih zemalja među kojima je britanska premijerka Margareth Thatcher u društvu Kraljičina muža, princa Filipa, njemački kancelar Willy Brandt, francuski predsjednik Françoise Mitterrand, ali i sjevernokorejski ‘veliki vođa’, Kim Il-sung, Saddam Hussein, Muammar Gaddafi, Yasser Arafat i brojni drugi.

 




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.