Photo: Danijel Berkovic/PIXSELL

Suvremeno/Svevremeno: Krenuo peti Zagreb Design Week

Autor: Hina

Peti Zagreb Design Week, na kojem sudjeluje oko 350 izlagača iz cijelog svijeta, uključujući i zemlju partnericu Češku, otvorio je publici u petak svoja vrata na novoj središnjoj lokaciji, u hali V Tehničkoga muzeja Nikola Tesla, gdje će zainteresirani do 20. svibnja, uz druženje i glazbu moći uživati u brojnim izložbama, predavanjima, radionicama i filmskim projekcijama.

Dizajnerski eksponati – od mode, nakita i namještaja do sitnica koje proizvode dizajneri izloženi su na dvije etaže. Zainteresirani tu mogu vidjeti stoljetnu „Priču o češkom dizajnu“ s podnaslovom „Od kubizma do XXI stoljeća“, izložbe nagrađivanih dizajnerskih rješenja, te izložbe inovativnih materijala, tehnologija i metoda kao što su primjerice eksperimentalni ‘zeleni’ materijali.

Ovogodišnja tema najvećeg događanja u Hrvatskoj posvećenog dizajnu ‘Suvremeno/Svevremeno’ propituje trajanje dizajnerskih rješenja, od klasika koji su vječni do dizajna koji nestaje u vremenu u kojem je i nastao. Posljednja tri dana festivala održat će se i sajam umjetnosti “Art Zagreb” pokrenut radi jačanja tržišta umjetnosti u Hrvatskoj.

Pažnju publike privlačio je mercedes W123 obojan u ružičastu boju s uzorcima leoparda o kojem je priču kao gastarbajterskom simbolu ispričala skupina od osam studentica, dizajnerica odjeće.

Ove se godine hrvatskoj publici prvi put predstavila Češka, čiji je predstavnik veleposlanstva u Zagrebu Miroslav Kolatek rekao da njegova zemlja ove godine obilježava važne godišnjice, od stogodišnjice osnutka Čehoslovačke, 50-godišnjice Praškog proljeća do 25-godišnjice češke samostalnosti i isto toliko godina od početka diplomatskih odnosa s Hrvatskom.

Češka priča nastala je kako bi se obilježilo 100 godina osnutka Čehoslovačke te slavi dizajn svakodnevnih predmeta. Iako se radi o umjetničkoj disciplini, dizajn je fenomen koji reflektira društvena i politička kretanja, rekao je Kolatek, koji se nada da će ta izložba doprinijeti većoj prisutnosti Češke u Zagrebu i u Hrvatskoj.

Martina Bienenfeld iz Turističke zajednice grada Zagreba rekla je da ih u zajednici veseli projekti koji skreću pažnju na sve ono dobro i inovativno što Zagreb i Hrvatska imaju pokazati.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.