Pixabay

KAKO NAS VARAJU! Proizvođači navode jedno, a računi pokazuju drugo

Autor: Hina

Studija je pokazala kako kućanski uređaji troše znatno više od deklariranog

 Mnogi kućanski uređaji u realnoj upotrebi troše znatno više električne energije nego što to proizvođači navode, javlja njemački dnevnik “Sueddeutsche Zeitung” pozivajući se na studije nekoliko europskih organizacija za zaštitu okoliša.

“Ovisno o uređaju, potrošnja energije bila je u pravilu veća za 20 do 30 posto, a u nekim slučajevima i dvostruko veća od one koju je naveo proizvođač”, piše Sueddeutsche Zeitung (SZ) pozivajući se na rezultate testiranja europskih organizacija za zaštitu okoliša Claps, Ecos, EEB i Topten.

Razlike u rezultatima testiranja u laboratoriju i u stanovima potrošača leže, između ostalog, i u zastarjelim metodama testiranja ali i nerealnim uvjetima potrošnje. Slično organizacije za zaštitu okoliša predbacuju i proizvođačima automobila.

Tako je, kako nadalje javlja SZ, jedan proizvođač hladnjaka do ekstremno niskih rezultata potrošnje došao tako što je hladnjak napunio već rashlađenim testnim objektima i nije otvarao vrata hladnjaka tijekom testa što je daleko od realnih uvjeta. U standardnim testovima za mjerenje potrošnje energije kod hladnjaka uopće nije predviđeno otvaranje i zatvaranje vrata hladnjaka.

Studija ne spominje modele niti proizvođače jer prema službenim standardima isto testiranje mora proći po četiri primjeraka istog modela uređaja da bi on bio valjan.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.