Je li žumanjak jarke boje zdraviji? Iznenadit ćete se!

Autor: T. Pšenko

Namirnica koja se čini tako običnom krije brojne blagodati, ali i zanimljivosti.

Lako je primijetiti da su žumanjci kod domaćih jaja češće jarkije žute boje od onih kupovnih.

Boja žumanjka zapravo ovisi o ishrani kokoši. Ako je kokoš jela dosta karotenoida ili prirodne pigmente, to će utjecati na boju žumanjka. Iako dodavanje umjetnih aditiva hrani za perad nije dopušteno, ponekad se dodaju prirodni pigmenti kako bi se boja žumanjka pojačala.

Što se tiče hranjivih vrijednosti, tamniji žumanjci imaju isti sadržaj proteina i masti kao i oni svjetlije boje. No, neka su znanstvena istraživanja pokazala da “domaća” jaja sadrže više omega 3 masnih kiselina i vitamina, a manje kolesterola.

Krv koja se ponekad može vidjeti u jajetu, a koja ponekad pojačava intenzitet žute boje, dolazi od napuknuća krvne žilice u žumanjku. To ne znači da takvo jaje nije sigurno jesti. Boja bjelanjka također može biti indikativna, osobito za svježinu. Rozi ili šareni bjelanjci pokazuju da je jaje pokvareno pa na to treba posebno pripaziti.

Iako nije dokazano da boja žumanjka utječe na okus jajeta, mnogi tvrde da su im jaja s tamnijim žumanjkom ukusnija, odnosno intenzivnijeg okusa. No, valja imati na umu da boja ovisi o ishrani kokoši. A sve što je domaće, uvijek je bolje!

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.