Facebook

Dragocjen hrvatski tradicionalan pripravak otet zaboravu: Znate li što je varenik?

Autor:

Samo nekoliko obitelji još uvijek proizvodi varenik, a uskoro će ga biti moguće i pronaći na tržištu.

Varenik je dragocjeni sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali, ručno obrađivane u prekrasnom pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida. Boja mu varira od krvavo crvene do tamnog karamela, slatkog je voćnog okusa s notama meda i crne čokolade. Od davnina je najvažniji sastojak specijaliteta poput pašticade (vrste kuhane govedine), “šporkih” makarula, začin salatama i “tajni” dodatak rižotima, brudetima, jelima od divljači i kolačima. Još od XV. stoljeća od varenika se, dodavanjem brašna, badema, kore naranče i začina, priprema kraljica dubrovačkih slastica – mantala.

Samo nekoliko obitelji još uvijek proizvodi varenik i nemoguće ga je pronaći na tržištu. Ali grupa mladih lokalnih vinara, uvjerena u ekonomski i kulturalni potencijal proizvoda za lokalnu zajednicu, nastoji oživjeti njegovu proizvodnju. Oni ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

Zahvaljujući naporima Slow Fooda, udruge Kinookus i četiri vinarije s Pelješca – Bartulović, Križ, Miloš i Vukas – ovaj dragocjeni tradicijski proizvod, simbol pelješkog kraja i dubrovačke gastronomije, izlazi na tržište.

Udruga Kinookus, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, poziva sve zainteresirane na predstavljanje Slow Food prezidija Pelješkog varenika, koje će se održati u petak 11. studenog u 19 sati, u prostorijama Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, Lapadska obala 7, prvi kat, učionica E-3.
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.