Pixabay

5 NEPOGREŠIVIH SAVJETA: Budite stručnjak u odabiranju najslađe lubenice!

Autor: dnevno.hr

Razrezati trokutić lubenice na tržnici ili u supermarketu i degustirati je kako bismo se uvjerili da smo dobru odabrali više nije običaj. Možete lupkati po njoj pa ako je zvuk tup ili osjećate vibracije vjerojatno je zrela. Evo još savjeta kako se ne biste razočarali

Lubenica je i ukusna i zdrava. Sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja i antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Bogata je i nutrijentima važnim za zdravlje srca kao što su vitamini A, C i B6, sadrži kalij i magnezij, odličan je izvor vitamina B1, a i njezine koštice su bogat izvor magnezija, fosfora, kalija i drugih minerala. Lupkanje po kori, stiskanje sa svih strana i dugotrajno proučavanje, a da pritom ne znate što zapravo gledate? To vam je poznato zar ne? Ali kod izbora najbolje pripazite na sljedeće:

1. Žuta fleka izvana

Bijela ili žuta fleka izvana je ono mjesto na kojem je lubenica dodirivala tlo, mjesto na kojem je ležala. Ako vidite to mjesto onda znate da je lubenica zrela i vrlo vjerojatno dovoljno slatka.

2. Šare

Pokazuju koliko je pčela dotaklo cvijet i što ih je više, to je i lubenica bolja.

3. Dečko ili cura

I lubenice mogu biti muške ili ženske. Muška je duguljasta, a ženska čvrsta i okruglasta. I naravno ženska je slađa.




4. Veličina i težina

Mijenjajte pojam veličine i zadovoljstva. Najveće lubenice su najveća greška koju ćete kod biranja napraviti. Uvijek birajte manje, ali što teže.

5. Rep




‘Rep’ lubenice pokazuje koliko je zrela. Zeleni rep pokazuje da je ubrana prerano i da nije još zrela, a ako je rep osušen, znači da je dovoljno zrela

Osjećate li se sada kao stručnjak?

Pixabay

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.