Zara

Zara povlači suknju iz prodaje zbog kontroverznog lika kojeg voli Trump? Kupci ogorčeni: ‘Ovo je loše za Zaru’

Autor: Dnevno.hr

Poznati meme imao je i veliku popularnost među pristalicama Donalda Trumpa, pa pojedini smatraju da je to pravi razlog za stavljanje Žabca u red sa simbolima kakvi su kukasti krst (svastika), mrtvačka glava, zapaljeni križ...

Komercijalni modni brend Zara našao se u središtu skandala nakon što su mnogi primijetili neprimjeren detalj na jednoj njihovoj suknji.

Mini suknja od trapera ukrašena likovima žaba postala je predmet žustre rasprave.

Naime, korisnici interneta primijetili su da žabe nalikuju liku pod nazivom Pepe Le Frog kojeg je 2005. godine stvorio Matt Furie. Taj sasvim bezazleni lik postao je “opasan”.

Naime prije godinu dana Antidifamacijska liga (ADL) proglasila je Pepe Le Frog simbolom mržnje.

U ADL-u obrazložili kako se “Žabac sve češće dovodi u vezu s rasistima, koji njegovim objavama po društvenim mrežama dokazuju nadmoć bijele rase”.

Poznati meme imao je i veliku popularnost među pristalicama  Donalda Trumpa, pa pojedini smatraju da je to pravi razlog za stavljanje Žabca u red sa simbolima kakvi su kukasti krst (svastika), mrtvačka glava, zapaljeni križ…

 




Iz ADL su tada kazali kako su svjesni da korijeni karikature nemaju veze s rasizmom, ali da je s vremenom sve više korištena kako bi se narugala prije svega pripadnicima afro-američke populacije, kao i židovske  zajednice.

Antidifamacijska liga (ADL) je međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Državama. Ona se smatra za prvu nacionalnu agenciju za građanska prava i ljudske odnose.

Kupci Zari zamjerili korištenje Pepe Le Foga




“Zar Zara uistinu pokušava prodati Pepea na svojim suknjama potpuno nesvjesna njegovih trenutnih implikacija”, upitala se jedna korisnica Twittera. “Ovo je loše za Zaru, ne bi si to smjeli dopustiti”, kazala je druga tviterašica.

Suknja je dio limitirane Oil-On-Denim kolekcija koja je stvorena kroz suradnje s umjetnicima i dostupna je samo na određenim tržištima. Dizajner suknje je Mario de Santiago, na internetu poznat kao Yimeisgreat. Mario kroz svoj rad istražuje društvene interakcija i prema njegovim riječima, ideja za lik žabe došla je iz slike na zidu koju je naslikao s prijateljima prije četiri godine. ”Ne postoji nikakva poveznica suknje s navedenim likom”, objasnili su iz Zare.

Suknja je trenutno povučena s inozemnih web stranica brenda, ali u trenutku objavljivanja ovog teksta još uvijek se nalazi na hrvatskoj stranici, piše zadovoljna.hr.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.