Max Pixel

Neugodna tajna iza mega popularnog modnog dodatka – choker ogrlice!

Autor: Dnevno.hr/T-portal

Choker ogrlice postoje više od tisuću godina

Prema riječima stručnjakinje iz Bostonskog Muzeja umjetnosti, choker ogrlice postoje više od tisuću godina, svojom pojavom kraseći najranije civilizacije poput Sumerskog carstva u Mezopotamiji i drevnog Egipta. Često stvorene od zlata ili dragog kamenja, choker ogrlice u povijesti se smatralo zaštitničkim nakitom s posebnim moćima.

Choker ogrlice nanovo su se pojavile tijekom razdoblja renesanse kao čisti stilski izbor, posebno popularan u kraljevskim obiteljima pred kraj 19. stoljeća. Tijekom ovog kasnijeg perioda, žene u Njemačkoj i Austriji također su ih nosile kako bi prekrile kvržice na vratovima uzrokovane gušavosti, bolesti koja je u to vrijeme vladala alpskim područjem.

U 18. stoljeću, u vrijeme Francuske revolucije, žene su nosile choker u crvenoj boji, kako bi odale počast onima koji su završili na giljotini. No, već u 19. stoljeću, nosile su crne trake, koje su označavale da ste u društvu prostitutke.

No, u isto vrijeme su i brojne balerine nosile takve ukrase na vratu, što su pokazale slike nekih najpriznatijih slikara svih vremena pa se čini da je već tada ovakav tip ogrlica imao više značenja.

Choker ogrlice veliku slavu ponovnu su doživjele u 20-im i 30-im godinama za vrijeme bujanja umjetničkog stila Art Deco. Bilo da je riječ o choker ogrlici stvorenoj od bisera ili vrpce ukrašene presijavajućim privjeskom. U to vrijeme često su ih nazivali ‘psećim ovratnicima’. Njihova učestalost u modnom svijetu izblijedjela je početkom 40-ih godina, a ponovnu slavu i raznobojne verzije doživljavaju u hipi eri 70-ih, a potom kao jednostavniji modni dodatak, napravljen od plastike i 90-ih.

 




Autor:Dnevno.hr/T-portal
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.