Mihaela Marković svojim unikatnim modnim kreacijama osvaja europsku modnu scenu!

Autor: dnevno.hr

Nikada se nije dvoumila što će studirati – moda je bila njezin put i životni odabir od najranijeg djetinjstva, otkriva mlada hrvatska dizajnerici čiji modni potpis na unikatnim i avantgardnim komadima pletenine već obilazi europske metropole i modne piste

Hrvatska modna dizajnerica Mihaela Marković svojim unikatnim modim kreacijama od pletiva osvaja europsku modnu scenu! Nepresušnu kretivnu inspiraciju ova mlada i sve prisutnija dizajnerica izražava  nesvakidašnjim spojem tradicionalnog i ekstravagantnog i to kroz – pleteninu, a svoju osobnu inspiraciju nalazi u  snažnim i autentičnim ženama, povijesnim ikonama, ali i suvremenicama.

Tako svojim kreacijama Mihaela Marković daruje i imena i to snažnih, samosvjesnih i upečatljivih žena koje Mihaelu inspirariraju u njezinu radu. U njezinoj aktualnoj kolekciji pronaći ćete komad po imenu Josipa Lisac, ali tu su i Grace Jones, i povijesne ličnosti poput Katarine de Medici, Amelie Earhart i brojnih poznatih i iznimnih žena.

Nikada se nije dvoumila što će studirati – moda je bila njezin put i životni odabir od najranijeg djetinjstva, otkriva mlada hrvatska dizajnerici čiji modni potpis na unikatnim i avantgardnim komadima pletenine već obilazi europske metropole i modne piste.

„Od pete godine sam mašatala o tome da postanem modna dizajnerica. U djetinjstvu sam već pokazivala jaku volju da odjenem točno to što sam zamislila, znala sam se i s majkom povađati i to u najranijom dobi oko toga što ću obući. Odrastala sam s dvije mlađe sestre, ali ja od djetinjstva bila ta koja je najviše držala do odijevanja, imala dobro oko z adetalje, bilo je potpuno jasno da ću krenuti u smjeru mode“, otkriva mlada dizajnerica koja odnedavno ima i svoj shop u zagrebačkom Oktogonu, a njezini se unikatni komadi prodaju i u Londonu, u dva concept storea za nezavisne brandove u Notting Hillu.

„Srećom, roditelji su me bili u mogućnosti podržati u mojim snovima i težnjama, pa sama odmah nakon mature, 2009. otišla put Milana,  gdje sam upisala preddiplomski studij na prestižnom Istituto Marangoni i tamo diplomirala 2012.,“ priča Mihaela, koja je već u srednjoj školi počela učiti talijanski jezik; svoj je cilj već vrlo rano vidjela pred sobom. Nakon diplome u Milanu, Mihaelu je diplomski studij završila u Velikoj Britaniji, na Nottingham Trent Univerzitetu, a odnedavno je njezin dom ponovno Zagreb.

„Odrastala sam u obrtničkoj obitelji i odnos prema kreativnosti i stvaranju koji je usađen u moj identitet u djetinjstvu, oblikovao me kroz odrastanje. Svijest o procesu  stvaranja proizvoda i odjevnih predmeta od nulte točke razvila sam upravo u maloj roditeljskoj tvornici gdje su pred mojim očima nastajali raznovrsni sportski odjevni predmeti. Upravo s tim pristupom i uz taj doživljaj danas i ja stvaram svoje odjevne komade i svaka moja kreacija je za mene kao da na noge postavljam dijete!“ ističe Mihaela koja za svoj modni izričaj naglašava da je već na prvi pogled jedinstven i drugačiji po kompozicijama bojai  nesvakidašnjem kombiniranju prirodnih materijala.  

Sa svojim pletiljama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine,  kojih ima dvadesetak, Mihaela je razvila odnos uzajame podrške, mnoge su pletilje svoj prvi plaćeni posao pronašle upravo u suradnji s Mihaelom, a ona im daje i na posebnom značaju na vrlo dirljiv način.




„Na svakom mom pletenom odjevnom predmetu pronaći ćete i posebnu etiketu na kojoj je vlastoručni potpis svake žene koja je svojim rukama, prema mojim skicama i prototipu isplela svaku moju kreaciju“, naglašava Mihaela, koja također kroz svoj rad promira i tzv. slow fashion movement. Radi se o sve prisutnijem pokretu među urbanim svjetskim dizajnerima koji žele svojim radom reći glasno „ne“ masovnoj prizvodnji, te ponuditi modu koja drži do određenih vrijednosti, poput korištenja prirodnih tkanina i materijala, recikliranih materijala i mijenja  navike i svijest potrošača.

„Moj modni izričaj je u svemu što stvaram i poruka kojom promičem određene životne stavove i vrijednosti!“ naglašava dizajnerica marković, koja pletenje naziva i novom yogom! Mihaela, naime, plete svaki dan i pletenje doživljava i kao novu, a zapravo staru antistresnu i relaksacijsku tehniku.

Trenutačno u aktualnoj kolekciji Mihaele Marković možete pronaći zanimljive pulovere specifično dugih rukava, heklane mrežaste komade, svilene košulje  toplih boja, pri čemu sveprisutna zlatna boja, naglašava Mihaela, za nju predstavlja bezvremenost.




Komade odlikuju vrhunski materijali 100% alpaca, merino i moher vuna, šantung svila, pamuk, ramie.

Kvaliteta i autentičnost kreacija s modnim pečatom Mihaele Marković već je predstavljena na stranicama britanskog izdanja magazina Vogue, a ova je karizmatična Zagrepčanka svoje komade već prošetala  i modnim pistama na londonskom Tjednu mode 2016. godine gdje je predstavila svoju kolekciju „Odjeća koju je nosila moja majka“, dok je 2017. godine  također zapažena i na milanskom Tjednu dizajna. Pred njom je trenutačno posebno izdanje modne revije za predstavnice diplomatskog zbora u Ženevi 9. veljače.

Mihaelu Marković i njezine kreacije potražite na služenoj web stranici na kojoj će se uskoro naći i web shop: http://www.mihaelamarkovic.com/te na instagramu: https://www.instagram.com/studio.markovic/

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.