PR

DIANA VILJEVAC ZA DNEVNO.HR: ‘Koliko radiš i trudiš se, toliko ti se i vrati!’ (VIDEO/FOTO)

Autor: Anamarija Pranjić

Svake sezone mlada dizajnerica predstavlja novu kolekciju, a zaštitno lice jedne od kolekcija bila je i Ema Kovač, jedna od najpoznatijih hrvatskih modela sa zavidnom inozemnom karijerom. Što nam je sve otkrila u ekskluzivnom razgovoru, doznajte u nastavku.

Jedno od najjačih modnih imena mlađe generacije dizajnera u regiji je talentirana Diana Viljevac, koja je ujedno i jedna od rijetkih s diplomom Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Ova mlada dizajnerica svu pažnju reflektora usmjerila je na sebe svojim nevjerojatnim kreacijama, koje su oduševile sve žene regije, ali i one drugih zemalja Europe.

Dodatnu pozornost osvojila je činjenicom da se u moru dizajnera i modnih manifestacija uspjela probiti na sam vrh bez predstavljanja na modnim platformama eminentnih modnih događanja poput Cro À Portera, te otvoriti dva ateliera u strogom centru Zagreba.

Svake sezone mlada dizajnerica predstavlja novu kolekciju, a zaštitno lice jedne od kolekcija bila je i Ema Kovač, jedna od najpoznatijih hrvatskih modela sa zavidnom inozemnom karijerom. Što nam je sve otkrila u ekskluzivnom razgovoru, doznajte u nastavku.

Facebook / Diana Viljevac
Facebook / Diana Viljevac

Recite nam koji su Vam najdraži materijal i boja?

Volim bilo koji materijal koji u sirovinskom sastavu ima viskozu. Viskoza je jako ugodna na koži, kao što je oku ugodna, i dosta je zastupljena u cijelome modnom svijetu.

Od kuda crpite inspiraciju?

Inspiracija dolazi kada sam na odmoru, jer imam vremena opustiti se i tada ideje dolaze same od sebe. Najčešće sanjam neku ideju ili neki detalj koji bih mogla iskoristiti u svom dizajnu.




PR
PR

Zašto najviše volite raditi s čipkastim i cvjetnim uzorcima? Jeste li romantična duša?

Čipka je bezvremenski i kvalitetan materijal koji vole dame svih generacija, pa tako i ja. Čipka nerijetko ima cvjetni uzorak koji volim. Moglo bi se po dizajnu reći da sam romantična duša, ali inače nisam romantični tip, pa vjerojatno taj dio prenesem na odjeću. Volim nježne boje, nježne krojeve, fluidnost u materijalu, cvjetni uzorak i puno svjetlosti koje koristim u kampanjama.

Kako ste započeli s dizajniranjem?




Uvijek sam bila kreativna, crtala sam, svirala i pjevala, ali nisam počela dizajnirati sve do upisa u srednju školu. Tamo se moja kreativnost istaknula i shvatila sam da je to ono što želim raditi u životu.

PR
PR

Što Vas je potaknulo?

Nisam kao i svi oduvijek znala “što ću raditi kada odrastem”. Preispitivala sam svoju odluku i tako je slučajno pala odluka da ću upisati modni dizajn.

PR
PR

Predstavite nam malo Vašu službenu stranicu www.dianaviljevac.com?

Na web-stranici, čim uđete, možete vidjeti jedan pomak od klasičnih web-stranica. Vrti se video kojim sam pokušala prenijeti dio emocije kojom stvaram i kako se djevojke osjećaju noseći moje haljine. Kao princeze. Nastojim pratiti korak sa svjetskim trendovima, pa smo tako napravili i “wish listu” na stranici gdje možete pohraniti stvari koje vam se sviđaju i tako pratiti kada će biti opet dostupne ili na rasprodaji, što je baš cool.

Imate li i aplikaciju za mobitele “Diana Viljevac” (iOS i Android)?

Nastavno tome, imamo i aplikaciju za IOS I Android pomoću koje vam je svima na dlanu. Digitalizacija me jako veseli, jer se vijest brže širi, pa je tako svatko tko je skinuo aplikaciju u toku s aktualnim sniženjima i novostima koje stižu na web shop, kao što su nove kolekcije ili nadopune.

Koji je Vaš omiljeni dizajner?

Trenutačno je moj favorit Josep Font za španjolski brend Delpozo.

ZVONIMIR FERINA
ZVONIMIR FERINA

Je li dizajnerima u Hrvatskoj teško?

Ne mogu govoriti u tuđe ime, s mog gledišta smatram da koliko radiš i trudiš se, toliko ti se i vrati. Teže nam je utoliko što nemamo prikladnu praksu tijekom studiranja i slab izbor materijala, ali se snalazimo kako znamo i umijemo. Također smo jako malena zemlja i platežna moć u odnosu na vanjske uvjete nam je slabija, pa smo stoga i prilagodili cijene tržištu.

PR
PR

Što zamjerate hrvatskoj modnoj sceni?

Nemam nikakvih zamjerki. Scena, bilo kakva, postoji onoliko koliko se ulaže u istu. S obzirom na to koliko je tražena, toliko je i dobiveno. Hrvati nisu previše zaluđeni modom, pogotovo od kada su im dostupni high street brendovi, pa im je tako dan pristup trendovima s modnih pista u povoljnijem smislu. Mislim da nemamo puno prigoda za visoku modu, pa nam u skladu s tim i modna scena nije navikla na haute couture i visoku produkciju prezentacije.

#nikesportswear#techpack#nikewoman love workout????????

Fotografiju objavljuje dianaviljevac (@dianaviljevac)

Jeste li imali neka neugodna iskustva?

Kroz rad sam se susretala sa svime, ali sve negativno iskustvo iskoristila sam da budem bolja od tih osoba i potaknuli su me da pokažem koliko se može kada se netko jako trudi. U životu će svatko proći kroz dobra i loša iskustva, a od toga možemo ispasti samo pametniji.

Što nam možete reći o svojoj najnovijoj kolekciji?

Trenutačno radim skice za novu kolekciju koja izlazi na proljeće, bit će puna boja, opet sam se igrala formama, pa će to biti nešto novo a opet prepoznatljivo. U fazi sam naručivanja materijala koji dolaze izvana, pa kada dođu, krenut ćemo u razradu krojeva za novu kolekciju. Do tada je dostupna aktualna kolekcija koja je jako tražena, a koju možete pogledati na webu ili Facebook stranici.

Imate li u glavi određeni tip žene za koji dizajnirate?

Pa da, to je uvijek uglađena žena koja drži do sebe i mode. Snaža i samosvjesna a opet romantična.

Kraljica estrade Severina je nosila Vaše modele. Nosi ih i pjevačica Jelena Rozga. Koliko je teško raditi za njih te jesu li izbirljive? Kako znate što će se kojoj svidjeti?

Nije teško, jer one nisu izbirljive i sviđa im se moj dizajn, a što se tiče toga kome će se što svidjeti, to znam otprilike. Svaka ima svoje adute koje voli istaknuti, pa sam po tome i birala modele koji bi im najbolje odgovarali.

ZVONIMIR FERINA
ZVONIMIR FERINA

Što Vas još ispunjava osim dizajniranja?

Osim posla koji obožavam, to su putovanja i druženje sa svojim najbližima, za koje najčešće nemam puno vremena, pa jedva čekam vikend kako bih bila s njima.

Za koje prigode klijentice najčešće biraju Vaše odjevne predmete?

Biraju za svečane prigode u kojima žele zablistati, ili se pak žele dotjerati za svoj užitak. Imamo u ponudi svečane i bazičnije haljine koje se mogu kombinirati u raznim prigodama. Također, onaj tko nema prigodu a jednostavno voli moj dizajn odluči se na nešto jednostavnije što češće može nositi, ili za torbu koja je postala statement komad i prepoznata je kao jako tražena od strane klijentica.

PR
PR

Koga uvažavate najviše od stranih dizajnera?

Svake sezone pratim sve, i podložno trendovima, moje se mišljenje mijenja. Sada su to Elie Saab, Delpozo, Giambattista Valli, Valentino i Gucci.

Tko su, po Vama, najbolje odjevene Hrvatice i zašto?

One koje su najbolje odjevene, a ja ih poznajem, nisu poznate javnosti, te, iskreno, nemam nekoga koga bih istaknula kao zanimljivog.

Što radite u slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme najviše volim provoditi vježbajući, ili se opuštati uz čaj doma sa svojim sestrama.

JOHNPAVLISH
JOHNPAVLISH

Volite li putovati?

Obožavam putovati, i kada god mi se pruži prilika, otputujem nekamo. Tek sam se vratila s puta a već planiram kamo ću dalje. Volim vidjeti drukčije kulture, religije i hranu. Što više putujem, shvaćam da manje znam. Jednom godišnje odem na jedan daleki put i barem dva mala unutar Europe.

Nedavno ste bili u Nassfeldu kao ambasadorica, a odjenuo vas je NES Sportswear. Kako je došlo do te suradnje i kako ste se proveli?

Bilo je odlično, u Nassfeldu nije bilo u to vrijeme hladno kao sada a bilo je snijega. Bilo je toplo i staze su divne. O Falkensteineru da ni ne pričam, totalno sam se opustila tamo. NES Sportswear je posebno za mene dizajnirao odijelo, što me jako razveselilo s obzirom na to da sam dosta sitna i nikada ne mogu pronaći odijelo svoje veličine. Inače mi je najdraža boja bijela, i kada sam vidjela da mi je odijelo u bijelo, bila sam presretna.

Tko je za Vas najbolje odjevena žena na svijetu i zašto?

Miroslava Duma, zato što svaki odjevni predmet učini zanimljivim, i bez obzira na svoju visinu, to nosi s tolikom lakoćom. Nikad ne znam što će sljedeće nositi i nikad nije razočarala.

PR
PR

Koja je Vaša neostvarena želja?

Velika mi je želja proširiti poslovanje na druge gradove, što mi je i cilj kroz neko skorije vrijeme.

Kakav savjet možete dati mladim dizajnerima koji tek dolaze?

Treba biti ustrajan i ne odustati nakon prvog neuspjeha, a bit će ih. Svi smo mi na faksu i nakon njega krenuli s nekim svojim idejama koje smo kad-tad morali prilagoditi kupcima. Na kraju, svatko želi funkcionalan odjevni predmet po pristupačnoj cijeni. Većina dizajnera danas može se i prijaviti na platforme za mlade dizajnere, kojih ima u Hrvatskoj, i koji nude kao nagradu poticaj za daljnji razvoj svog brenda. Samo treba biti aktivan i pratiti zbivanja na sceni.

PR
PR

Što nam spremate u budućnosti?

Osim nove kolekcije odjeće, dolaze i novi modeli torba koji će biti mali odmak od dosadašnjih.

Autor:Anamarija Pranjić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.