J.V. Garcia

Otkrijte zašto se vaša beba stalno budi noću

Autor: V.Š.

Naravno, to nije ništa neobično, ali zašto ne biste znali i pokušali spriječiti da se vaša beba budi noću?

Miran san je ipak presudan za vas i za dijete, te diktira ponašanje koje će se manifestirati tijekom cijelog dana. Postoji mnogo razloga zašto se bebica budi pa ne morate odmah brinuti. Ta pojava može se lako riješiti i potpuno je normalna, a mi donosimo neke od najčešćih razloga:

Premorenost 

Pretjerani umor može uzrokovati velike poremećaje u noćnom spavanju. Bebe koje odbijaju poslijepodnevno spavanje ili odlaze u krevet prekasno, mogu imati vrlo loš san po noći. To se događa zbog iscrpljenosti, a taj problem možete riješiti tako da postavite određenu rutinu. Rutina je čaroban ključ kada je u pitanju spavanje, tako da bi beba trebala imati ustaljeni ritam koji se sastoji od dnevnih aktivnosti, kratkog popodnevnog spavanja i valjalo bi odrediti vrijeme za odlazak na spavanje. Ako vaša beba odbije drijemati, osigurajte u neko mirno mjesto u stanu i sigurno će se umiriti i zaklopiti oči barem na kratko.

Životne promjene

Nova beba? Selidba? Prvi odlazak u vrtić? Toliko je novih i uzbudljivih stvari koje se događaju tijekom djetinjstva, a roditelji često ne shvaćaju koliko utjecaja i oni sami imaju na spavanje. Kod ovog problema, ključna je priprema. Razgovarajte s vašim djetetom prije bilo koje nove promjene. Koristite knjige i igre kako biste razgovarali o promjenama i pomogli im da shvate zašto se stvari trebaju mijenjati. U vremenu provedeno s puno ljubavi i sigurnosti, stvari će se riješiti nakon što se naviknu na promjene.

Anksioznost zbog razdvajanja 

To je jedna od onih stvari koje dolaze i odlaze i lako se rješavaju uz malo vremena, strpljenja i puno sigurnosti. Ova pojava se događa kada u životu dođe do nekih promjena ili ako su počele imati noćne more ili noćne strahove. Ako vaše dijete plače kad vi napuštate sobu, probajte s njima iskomunicirati da zadobiju potpuno povjerenje vraćajući im se svaki put iznova kako biste im pomogli da se ne osjećaju napušteno. Dok sjedite pokraj njih držite ih za ruku ili im neko vrijeme milujte glavu. Malo po malo počnite se kretati dalje i dalje sve dok konačno niste na vratima, a zatim i u hodniku. To je nježan način da ih obavijestite da ste “tu negdje” pomažući im da se osjećaju sigurno i sretno u krevetu.




Izlazak iz krevetića 

Djeca koja su se nedavno preselila u krevet s dječjeg krevetića, često se bore sa svojim novim prostorom za spavanja i moguće je da ćete ih tijekom noći naći izvan njega. Neki mališani mogu čak i ispasti iz kreveta jer nemaju sigurnost krevetića. Ako se to dogodi lagano ga odvedite natrag s malo interakcije poput “vrijeme je spavanja, treba ići natrag u krevet”, ohrabrujući ih i milujući glavu dok se ne umire. Ponekad je teško zaspati bez pomoći. Za posve malu djecu koja izlaze iz kreveta, uložite u adekvatan krevet ili nekako ogradite prostor kako oni ne bi ispadali van.

Noćni strahovi i noćne more 




Kad se vaša bebica približava starosti od dvije godine, njihova mala mašta pomiče granice u stvaralaštvu. To čini odličnu podlogu za igranje tijekom cijelog dana, ali može uzrokovati probleme noću. Čudovišta, strah od mraka i zastrašujuće sjene, sve to dolazi iz pametnih malih glavica koje maštaju. Uložite u malo svjetlo niske svjetlosti za dječju sobu. Slaba svjetlost omogućuje spavanje, ali i ugodu ako se probude u noćnim satima. Možete čak pokušati s nekim “domaćim sprejem za prskanje čudovišta” po sobi kako bi ih “uništili”. Osigurajte da vaše bebe osjete da je njihova soba mirna i sigurni, provjerite krevet ispod njih i nemojte otimati nikakve čudovišne misli kako ne bi pomislili da ih smatrate “bedastima”. Za one koji imaju noćne more, pokušajte ih nježno uvjeriti da je se to samo san.

Gladni trbuščić 

Gladno dijete je uvijek budno i kako rastu tako trebaju i više hrane. Osigurajte da vaše dijete jede raznoliku i dobro izbalansiranu prehranu s redovitim zdravim obrocima. Šalica mlijeka s pričom za spavanje je ugodna i pomaže djeci da se osjećaju dobro. Ako ste nedavno odložili hranu za vrijeme spavanja ili bocu, uvedite šalicu mlijeka. Uz puno strpljenja i dosljednosti metoda, taj mali korak mališanima će značiti mnogo.

Autor:V.Š.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.