10 zanimljivih činjenica o bebama!

Autor: I.G.

Jeste li znali da glava novorođenčeta zauzima oko 25% ukupne težine cijelog tijela.

1. Bebe mogu disati i gutati u isto vrijeme, a ovu mogućnost izgube otprilike u 7 mjesecu života.

2. Beba se rodi sa jako sofisticiranim sluhom. Ona može odrediti odakle zvuk dolazi već 10 minuta nakon što je rođena.

3. Glava novorođenčeta zauzima oko 25% ukupne težine cijelog tijela.

4. Institut Karolinska u Švedskoj je 1987. godine objavio rezultate njihove studije o “Puzanju na grudima”. Kada beba ogladni i kada se položi na majčina prsa odmah nakon rođenja, ona u roku od sat vremena može sama pronaći majčine grudi i ‘dopuzati’ do njih.

5. Bebe odmah nakon rođenja mogu prepoznati majčin miris i glas.

6. Tokom šestog mjeseca života bebe obično uduplaju svoju težinu u odnosu na onu s kojom su se rodile, a do prve godine težina će se utrostručiti. (Tokom devet mjeseci između začeća i rođenja, bebina težina se poveća za 3.000 miliona puta.)

7. Iako ne mogu govoriti, bebe i dalje mogu komunicirati fizički. Mašući, klicajući, pokazujući, i sl. Istraživanja pokazuju da će bebe koje više komuniciraju fizički bolje komunicirati i verbalno.




8. U protekle dvje decenije naučnici su naučili jako mnogo o mozgu beba – a jedan zajednički zaključak do kojeg su došli je slijedeći: Roditelji mogu pomoći u razvoju mentalnih sposobnosti njihove bebe jednostavnom interakcijom s njom. Razgovarajte sa svojom bebom što je više moguće.

9. Nakon samo 12 mjeseci života, veličina bebinog mozga će se udvostručiti.

10. Studija provedena na Sveučilištu Washington u St. Louisu koja je ispitala rast dijela mozga odgovornog za pamćenje i modulacije stresa – hipokampusa – je otkrila da ovaj dio mozga bude fizički veći i razvijeniji kod beba koje stalno primaju ljubav i podršku od svojih majki.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.