Ivica Galovic/PIXSELL

Vozite li bicikl, ove sigurnosne detalje morate poštivati!

Autor: T. P.

Držite se prometnih propisa biciklista!

Ako ste među onima koji ljeti ne propuštaju priliku provozati se biciklom ili pak to prijevozno sredstvo koristite redovito, dobro je prisjetiti se nekoliko savjeta za sigurniju vožnju. Štoviše, voze li se biciklima i vaša djeca, neka je pravila vrlo važno znati.

Iz PU koprivničko-križevačke stiže kratak podsjetnik na najvažnija pravila kojih bi se svi biciklisti u prometu trebali pridržavati:

“Biciklom se obavezno i uvijek treba kretati izgrađenim i obilježenim biciklističkim stazama, pješačko-biciklističkim stazama i biciklističkim trakama. Ako se biciklist kreće prometnicom bez staza ili traka za kretanje biciklista, potrebno je kretati se što bliže desnom rubu kolnika u smjeru kretanja.

Dijete do 14. ne smije samostalno upravljati biciklom na cesti. Iznimno može, ukoliko ga prati osoba koja je starija od 16. g. ili je nakon navršenih 9.g. prošlo program osposobljavanja za samostalno sudjelovanje u prometu biciklom i ima za to izdanu potvrdu. Djeca do 16.g. starosti obavezna su za vrijeme vožnje biciklom nositi zaštitnu kacigu.

Cesta se može prijeći na biciklu jedino na obilježenom biciklističkom prijelazu uz prethodnu provjeru je li to sigurno, dok se bicikl ne smije nikada voziti na obilježenom pješačkom prijelazu prilikom prelaska ceste.

U grupi je potrebno voziti bicikl jedan iza drugoga, u koloni. Ruke moraju uvijek biti na upravljaču bicikla i ne smije se pridržavati za drugog biciklista ili neko drugo vozilo jer se povećava opasnost od pada i događanja prometnih nesreća.

Tijekom skretanja se potrebno uvjeriti pogledom iza lijevog, odnosno desnog ramena može li se skrenuti lijevo ili desno. Prije samog skretanja potrebno je dati znak lijevom ili desnom rukom, tako da su ostali vozači upoznati s vašom namjerom skretanja.

Kod skretanja ulijevo prvo se je potrebno prestrojiti uz središnju liniju, ponovno provjeriti može li se sigurno izvršiti radnja, prateći zamišljeni luk koji povezuje središnju liniju prometnice na kojoj se biciklist nalazi s desnim rubom prometnice kojom želi nastaviti kretanje, a nakon toga skrenuti u bočnu ulicu.

Prilikom zaustavljanja treba se kretati uz desni rub kolnika i pomicanjem ruke gore – dolje signalizirati ostalim sudionicima u prometu da će se zaustaviti.”

Autor: T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.