Wikimedia Commons

Prepoznajete li se? Pet navika za koje terapeuti kažu da vode razvodu braka

Autor: A.B.

A prevara nije među njima

Naizgled nebitne dnevne navike kao što je pregledavanje Instagrama u krevetu mogu razoriti vaš brak. Tako barem pokazuju istraživanja. Evo pet navika koje hitno morate promijeniti ako želite sačuvati vezu ili brak:

Pričanje o intimnim stvarima iza leđa partneru ili partnerici

Možda vi to ne doživljavate tako strašnim, ali govoriti o svom partneru ružno iza leđa je zvono za uzbunu, a prilično je česta navika. Pritom su žene sklonije tome. Primjerice, ako vaše bliske prijateljice često govore ružno o svojim partnerima i vama postaje normalno da radite to isto. No u stvarnosti to ukazuje na dublji problem: pokazujete manjak poštovanja prema partneru i vašem odnosu čak i ako on to nikada ne dozna.

Usredotočeni ste na ono što vam smeta kod partnera ili partnerice

Uspoređivanje ne valja. Ako se sa sjetom prisjećate kako je duhovit bio vaš bivši ili žalite što vama vaš partner ne otvara vrata kao što to radi prijateljičin, sjetite se da je ‘susjedova trava uvijek zelenija’. Nitko nije savršen. Čak i ako to samo bilježite u svojim mislima možete negativno utjecati na odnos. I vaši su prijatelji vjerojatno ljubomorni na nešto što vi i vaš partner imate. Ne pokušavajte ga promijeniti i fokusirajte se na ono dobro.

Ne znate kada treba stati

Kad je svađa na vrhuncu zaustavite se da ne izmakne kontroli. Ako ne prestanete, vrlo brzo ćete se ‘uloviti’ kako vrištite, vičete, plačete…to može negativno utjecati na vaš organizam i sposobnost komunikacije. Ako se odvojite lakše ćete riješiti problem. Kad se malo smirite imat ćete više razumijevanja.




Uopće se ne svađate. Nikada

Ako se slažete baš oko svega – nije dobro. Stručnjaci kažu kako to polako ubija odnos.

Ako ne inzistirate na svom stavu to znači da ste prestali ulagati energiju u odnos i emotivno se isključujete.




To ne znači da biste trebali namjerno poticati svađu, ali bolje je pokazati neslaganje i razgovarati o problemu. Jer ako kuhate u sebi, prekuhat će se i odnos.

Odgađanje ‘ozbiljnih’ razgovora

Odgađanje razgovora na ‘tešku’ temu je uobičajeno i vrlo često među parovima. Za mir u kući. No ako se uskoro ne suočite s problemima, u onom trenutku kad to odlučite može biti prekasno. Što duže čekate imat ćete više posla i trebati više vremena da stvari vratite na pravi put. Ali imajte na umu da oboje trebate biti spremni uložiti napor kako bi brak uspio.

Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.