wikimedia.org
wikimedia.org

Perete piletinu prije stavljanja u pećnicu? Niste svjesni koliko je to zapravo štetno!

Autor: M.M.

Ukoliko se ne pridržavate ovih savjeta, možete se zaraziti salmonelom koja dovodi do dijareje, groznice, grčeva u stomaku, povraćanja.

Trovanje hranom je česta pojava, ali uglavnom se događa zbog grešaka ljudi koji pripremaju hranu.

Čak 90 posto ljudi pere sirovu piletinu prije njenog pripremanja za obrok ,a da nisu svjesni koliko je to zapravo štetno.Evo zbog čega to ne trebate raditi.

Sirova piletina sadrži štetne bakterije, kao što je salmonela. Pranje piletine prije spremanja jela doprinosi njihovom širenju po površini mesa, a i šire.

Jennifer Quinlan sa sveučilišta Drexel je pokrenula istraživanje na ovu temu, prenosi Health Eternally.

“Mnogi recepti pozivaju ljude da peru piletinu prije nego što se odluče pripremiti je za obrok, Na ovaj se način se nećete riješiti bakterija, već ćete ih samo razbacati svuda oko sebe”, pojašnjava ona.

Zbog toga ona preporučuje sljedeće:

– Dobro oribajte ruke i radnu površinu na kojoj ste pripremali piletinu za kuvanje ili pečenje;

– Obavezno odvojte piletinu od ostale hrane dok je pripremate;

– Pripremajte piletinu  na minimalnoj temperaturi od 165 stepeni Celzijusa;

– Čuvajte jelo u frižideru.

Ukoliko se ne pridržavate ovih savjeta, možete  se zaraziti salmonelom koja dovodi do dijareje, groznice, grčeva u stomaku, povraćanja, dehidracije i smrti.

Autor: M.M.

ZADNJE VIJESTI