pixabay

Odgođena ejakulacija je posljedica ‘žestokog’ stila masturbacije, može trajati duže od 20 minuta

Autor: dnevno.hr/vecernji

Ukoliko je odgođena ejakulacija prisutna u svim seksualnim radnjama, samostalnim ili u paru, govorimo o općenitoj odgođenoj ejakulaciji

Iako mnogi smatraju kako veći problem mušakrcima zadaje prerana ejakulacija, mnogi ne znaju kako muškarci imaju problema i s odgođenom ejakulacijom,  pojavi kod koje muškarcu treba dugo vremena da doživi orgazam i ejakulira ili ga uopće ne može doživjeti.

Uobičajeno muškarac može doživjeti orgazam za nekoliko minuta penetracije. Muškarcu s odgođenom ejakulacijom za orgazam treba od pola sata do 45 minuta ili više.

Cjeloživotna odgođena ejakulacija postoji od početaka seksualne aktivnosti i muškarca prati u njegovoj kompletnoj seksualnoj povijesti. Stečena, s druge strane, nastaje u određenom trenutku života.

U najvećem postotku odgođena ejakulacija izravna je posljedica muškarčevih naučenih praksi masturbacije, a može biti i posljedica nekih organskih bolesti, poput primjerice hipotiroidizma, multiple skleroze, bolesti prostate te uzimanja antidepresiva.

U rješavanju ovog problema, prvi korak bi trebao biti kontrola hormona štitnjače.

Ekspert za seksualno zdravlje, Tobias Köhler sa SIU HealthCare u Illinoisu, tvrdi kako osam posto muškaraca pati od ‘odgođene ejakulacije’. “Muškarcima koji pate od ove boljke često treba 20 minuta ili duže da postignu orgazam, ali najčešće se događa da odustanu zbog iscrpljenosti ili zbog toga što im je neugodno. Ovo nije toliko neuobičajeno, ali ipak, većina muškaraca s ovim problemom ni ne zna da je riječ o poremećaju”, kazao je Köhler za Daily Mail.

Vrste odgođene ejakulacije




Kao seksualni problem, odgođena ejakulacija može biti prisutna u jednom od četiri intenziteta:

1. muškarac može doživjeti orgazam tijekom odnosa, no samo u određenim uvjetima (poput poze)
2. ne može ejakulirati prilikom penetracije, ali može pri zadovoljavanju rukom ili oralnom seksu
3. može ejakulirati samo masturbirajući, kada je sam
4. uopće ne može ejakulirati, neovisno o okolnostima

Ukoliko je odgođena ejakulacija prisutna u svim seksualnim radnjama, samostalnim ili u paru, govorimo o općenitoj odgođenoj ejakulaciji.




Ako do odgođene ejakulacije dolazi samo u određenim seksualnim stimulacijama, odnosno, ako ista izostaje u drugima, govorimo o situacijskoj odgođenoj ejakulaciji.

Pri situacijskoj do ejakulacije najčešće ne dolazi ili dolazi kasnije pri penetraciji u vaginu, dok je pri ostalim seksualnim aktima s partnericom u pravilu manje poteškoća. Pri samostalnoj masturbaciji ti problemi izostaju i orgazam se doživljava redovito i vremenski mnogo brže.

Situacijska odgođena ejakulacija može biti povezana s navikama stečenima pri masturbaciji, gdje problem proizlazi iz muškarčevog specifičnog (žestokog, brzog) stila masturbacije koji se ne može replicirati s partnericom ili partnerom. Mnogo muškaraca koji pate od odgođene ejakulacije pri masturbaciji primjenjuju izvanrednu brzinu i pritisak i do orgazma dolaze brzo.

Naposlijetku, za liječenje je izrazito bitno prepoznati vrijeme nastanka te okolnosti u kojima je došlo do odgođene ejakulacije. Obzirom na vrijeme nastanka, odgođena ejakulacija može biti cjeloživotna (primarni tip) ili stečena (sekundarni tip).

Cjeloživotna odgođena ejakulacija postoji od početaka seksualne aktivnosti i muškarca prati u njegovoj kompletnoj seksualnoj povijesti. Stečena, s druge strane, nastaje u određenom periodu života dok prije nije bilo tih poteškoća.

Autor:dnevno.hr/vecernji
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.