Wikipedia

Nepoznata je osoba pred vašim vratima – evo što trebate učiniti!

Autor: dnevno.hr

Ako i dogovorite sastanak s nekom nepoznatom osobom (razne prezentacije, prodaje) pozovite nekog od obitelji ili susjeda.

Nakon što se u posljednje vrijeme policija suočila s nizom slučajeva iskorištavanja, prijevara i krađe, osobito starijih osoba od strane neznanaca, javili su se nizom savjeta u cilju preveniranja takvih i sličnih prijevara i krađa. Građani, osobito osobe starije životne, trebaju biti oprezni kad im se javi nepoznata osoba, a evo i nekoliko korisnih savjeta što učiniti:

– Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom bez obzira kako se one predstavljaju (službene osobe, predstavnici raznih poduzeća,…). Provjerite tko je nepoznata osoba – tražite identifikacijske dokumente i da se osoba predstavi. U stan pustite samo osobu za koju ste sigurni da je ona kojom se predstavlja i posjeduje dokumente. Sve službene osobe dužne su ih imati i dati vam ih na uvid.

– Ne nasjedajte na „povoljnu prodaju skupih predmeta“ (medicinska pomagala, mobiteli, markirana roba, zlato, osiguranja, …),

– Nemojte nikada davati svoje osobne podatke niti osobne dokumente, posebice bankovne kartice niti novac,

– Ako se Vama ili drugome nešto loše dogodi, ili ako uočite sumnjive osobe i vozila, nemojte šutjeti i prijavite policiji na broj 192. Zapamtite izgled osoba i vozila, zapišite podatke o vozilu i opis osoba,

– Ako i dogovorite sastanak s nekom nepoznatom osobom (razne prezentacije, prodaje) pozovite nekog od obitelji ili susjeda.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.