Facebook

JEZIČNI GAF U OPATIJI: Tko je zaredao niz pravopisnih pogrešaka u imenu ulice?

Autor: T. P.

Na ovoj se maloj ploči našlo previše jezičnih pogrešaka

Opatija bajna začudila je dio građana koji su primijetili novi natpis s imenom ulice. Umjesto “Ulica Giuseppea Verdija”, kako bi ime trebalo glasiti prema hrvatskim pravopisnim pravilima, na ovoj ploči stoji “Ulica Guiseppea Verdia”.

U Facebook grupi Jezični fail – nepismenost naša svagdašnja povela se rasprava o tome što je ispravno, a što nije te su se mnogi dobro nasmijali.

Diskutabilan je i izbor riječi “kompozitor” umjesto koje bi moglo pisati “skladatelj”, kao i pisanje godina rođenja i smrti poznatog glazbenika iza kojih nije stavljena točka.

Za postavljanje ove ploče netko je platio, no kakvog jezičnog stručnjaka očito nitko nije kontaktirao. Poznavatelji hrvatskoga jezika danas su potplaćeni, na lektorima se štedi gdje se god stigne, a rezultat je javna sramota poput ove.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.