Luka Stanzl/PIXSELL

ISPOVIJEST HRVATSKIH HOSTESA: ‘Odbile smo grupni seks pa dobile manju plaću; tražio me da piškim pored njega…’

Autor: dnevno.hr

Više od pola ispitanih djevojaka tijekom posla doživjelo je verbalno zlostavljanje, a na pitanje koliko je to bilo puta, djevojke najčešće odgovaraju tri. Najviše zabrinjava podatak da su samo 23 od 528 hostesa prijavile zlostavljanje na poslu policiji

Iako posao hostese na prvu izgleda lagano, djevojke koje ga obavljaju često su podvrgnute zlostavljanju.

”Prijateljica i ja odlučile smo se za rad u jednom noćnom klubu. Bilo nam je obećano 200 kuna za četiri sata rada, od 23 do 3 sata. Nakon što smo došle u poluprazni klub, voditelj nas je poslao za stol njegovih prijatelja koji su nas pozivali na grupni seks.

U 3 sata rekle smo voditelju da nam da novac jer želimo ići kući. Rekao je da pričekamo još pola sata te smo to i napravile. U 3:45 sati nam je rekao da ne izgledamo kao na slikama te da će nam dati 150 kuna svakoj jer smo nesposobne i ružne”, ispričala je Ana samo jedan od primjera zlostavljanja s kojima se susreću mlade djevojke koje poslom hosteste pokušavaju popuniti svoje studentske budžete.

”Pošla sam prema WC-u i na vratima sam srela jednog starijeg muškarca koji mi je rekao da će mi dati 200 kuna budem li piškila ispred njega. Umrla sam od straha i od tad više ne radim kao hostesa”, ispričala je studentica Lucija, prenosi dnevnik.hr.

>>> BRUTALNA KONOBARSKA ISTINA: ‘Svaki put kad odete u kafić, restoran ili disco, morate znati da sudjelujete u najmasovnijem kršenju ljudskih i radničkih prava!

”Čvrsto me uhvatio za ruku i zagrlio tako da me uhvatio za stražnjicu, a nisam se mogla istrgnuti. Ostali su se samo smijali. Osjećala sam se tako nemoćno”, dodala je jedna hostesa.

Kako piše Global, hostese vode rezervacije u noćnom klubu ili jednostavno ‘popunjavaju’ klupski prostor, odnosno glume goste. Djevojke oglase najčešće pronalaze na internetskim stranicama, a mogu se zaposliti i preko agencija, koje im jamče sigurnost isplate preko ugovora. U prosjeku, za posao hostese na privatnim zabavama i u noćnim klubovima djevojke zarade od 150 do 200 kuna.




Studentice novinarstva Fakulteta političkih znanosti obavile su istraživanje na uzorku od 700 djevojaka koje se bave tim poslom i došle su do krajnje zabrinjavajućih rezultata.

Više od pola ispitanih djevojaka tijekom posla doživjelo je verbalno zlostavljanje, a na pitanje koliko je to bilo puta, djevojke najčešće odgovaraju tri. Najviše zabrinjava podatak da su samo 23 od 528 hostesa prijavile zlostavljanje na poslu policiji.

To je samo jedna u nizu okruženja u kojima su žene mete zlostavljanja. Žene i djevojke iz cijelog svijeta izložene su fizičkom nasilju, seksualnom i gospodarskom iskorištavanju, zlostavljanju na ulici ili radnom mjestu, zlostavljanju putem interneta ili tijekom sportskih aktivnosti, silovanju, sakaćenju ili prisiljavanju na brak. Svaka je treća žena u Europskoj uniji doživjela neki oblik rodno uvjetovanog nasilja.




Nasilje nad ženama predstavlja ozbiljan društveni problem. Nažalost, još uvijek većina takvih slučajeva ostaje u tamnoj brojci neprijavljenih kaznenih djela, piše dnevnik.hr.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.