Wikipedia

Dobre i loše vijesti za starije očeve

Autor: A.B.

Ako tata ima više od 40 godina, dijete će biti pametnije, ali i slabijeg zdravlja?

Želite imati pametno dijete? Čekajte da prijeđete četrdesetu. Barem ako ste muškarac.

Prema novom američkom istraživanju potomci starijih očeva vjerojatno će biti inteligentniji i više usredotočeni na svoje interese, a manje zabrinuti oko očekivanja okoline.

„Biti stariji otac ima brojne prednosti“, rekao je Jeremy Davies, stručnjak za zdravstvo i socijalnu politiku i glasnogovornik Instituta za očinstvo u Velikoj Britaniji, za Daily mail.

„Oni su najčešće financijski i emocionalno stabilni i osigurani, te sigurni u to da žele dijete“, dodao je.

To su dobre vijesti za potomke slavnih očeva poput Georgea Clooneyja, koji je nedavno postao otac blizanaca u dobi od 55 godina, ili Mick Jaggera, koji je postao tata osmi put u dobi od 73 godine.

No čini se ipak da im je za to trebalo i malo sreće. Iako je već dobro poznato da plodnost kod žena slabi s godinama, znanstvenici su ovog tjedna otkrili da isto vrijedi i za muškarce.

Pritom dob u kojoj muškarci prvi put postaju očevi raste.




Djeca starijih očeva se navodno češće rađaju prije termina što može ostaviti posljedice na djetetovo zdravlje. Veći je rizik od pretilosti koja povećava rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Zbog brojnijih mutacija gena kod starijih očeva navodno raste i vjerojatnost za Downov sindrom, anemiju ili srčane probleme.

„Downov sindrom je vjerojatniji ako je otac stariji“, tvrdi Christopher Barrat, profesor reproduktivnog zdravlja na Sveučilištu Dundee.




Osim toga znanstvenici tvrde da su pronašli vezu i između starijeg oca i kćer koja oboli od raka dojke. Rizik je navodno veći za 60 posto.

Autor:A.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.