pexel

BRUTALNA KONOBARSKA ISTINA: ‘Svaki put kad odete u kafić, restoran ili disco, morate znati da sudjelujete u najmasovnijem kršenju ljudskih i radničkih prava!

Autor: dnevno.hr

Ususret predstojećoj turističkoj sezoni, društvenim mrežama kola ovaj status

Vikendom se mnogi Hrvati redovito upute u pokoji kafić, ako već ne tijekom dana, možda u večernji izlazak. No, malo tko pritom pomisli na konobare koji u tim trenutcima odrađuju svoju radnu smjenu upitnih uvjeta. U jeku toga na Facebook stranici Konobarski život osvanulo je pismo upravo iz konobarskih redova koje prenosimo u cijelosti:

“Svaki put kada odete u kafić, restoran ili disco klub i dobro se zabavite, morate znati da ste sudjelovali u najmasovnijem kršenju ljudskih i radničkih prava od osamostaljenja Hrvatske.

Samo danas će tisuće konobara, kuhara, recepcionera, spremačica, čistačica, sobarica, domara odrapiti treću smjenu bez prilike da ostvare minimum svojih radničkih prava, a vi ćete za to vrijeme nonšalantno po njima poručiti makijato sa čašom vode i pridružiti se toj općoj katastrofi.

Dok budete beskompromisno branili čast Jasenovca, dok budete oštro osuđivali svako uplitanje crkve u reproduktivna prava žena, dok branite park i borite se za prava životinja, dok budete zauzimali oštar stav kako je srp i čekić internacionalni simbol radništva, neće vam pasti na pamet da su konobarska tacna i šalica za kavu odavno zauzeli mjesto na crvenoj zastavi umjesto toliko vam dragih srpa i čekića.

Već desetljećima nitko više ne radi u rudniku, nitko više ne prebacuje normu lopatom kao Alija Sirotanović, ali zato bez dana slobodnog u tjednu, bez plaćenih prekovremenih, bez plaćenog rada vikendom i praznicima i bez plaćenog noćnog rada, vojska ljudi preko dva desetljeća pokorno i bez ikakve nade u bolje sutra poslužuje svoje gospodare.

Osim što tako obespravljeni poslužuju svoje gospodare oni poslužuju i vas, ali ništa se nemojte brinuti, oni razumiju da ste vi na njihovoj strani.
Oni znaju da ćete vi za razliku od krkana pristojno i kulturno naručiti svoje piće i sažaljivo ih pogledati, oni znaju da ih vi razumijete i razumiju da je slavna partizanska i radnička prošlost važnija od njihove sadašnjosti i budućnosti.

No pasaran kelneri i sretna vam predstojeća turistička sezona!”, stoji u statusu na Facebook stranici Konobarski život.




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.