Sakrij oglas
 Veličina slova VRIJEME JE ZA ROMANTIKU

Kako napisati uspješno ljubavno pismo

  • Autor: dnevno.hr
  • Datum: subota, 11. veljače 2012. u 21:14
Želite li nekoga do koga vam je stalo za Valentinovo iznenaditi prigodnim romantičnim pisamcem, evo nekoliko korisnih savjeta poznatih svjetskih spisatelja.

"Pisma spajaju duše bolje negoli poljupci..." svojedobno je napisao slavni britanski pjesnik John Donne.

Jeste li ikada dobili ili napisali kakvo ljubavno pismo? Valentinovo nam kuca na vrata i savršen je trenutak da se prisjetimo tog romantičnog i pomalo zaboravljenog načina iskazivanja ljubavi...

Nema tog sms-a koji može izazvati takvo uzbuđenje kao trenutak kad u svom poštanskom sandučiću pronađete pisamce koje vam je uputila voljena osoba ili možda tek simpatija... Da ne govorimo o onom slatkom iščekivanju odgovora vama najdraže osobe na čiju ste adresu upravo poslali strastveno pismo u kojemu razotkrivate svoje osjećaje, romantične maštarije ili pak nježna i lijepa sjećanja koja želite ponoviti.

Želite li nekoga do koga vam je stalo ovih dana iznenaditi prigodnim pisamcem, evo nekoliko korisnih savjeta poznatih svjetskih spisatelja.

- Zaboravite na tipkovnicu! Pišite rukom, jer ljubavno pismo je izražavanje osjećaja, a ne pisanje životopisa. Usredotočite se i pišite kao da vam sve ovisi o tome pismu. Tko zna, možda će upravo to pismo odrediti vašu sudbinu... - poručuje Jeanette Winterson, autorica romana 'Naranče nisu jedino voće', upozorivši pritom kako se kod ljubavnog pisma valja suzdržati od skribomanskih formata...

- Nemojte pretjerivati, sasvim je dovoljno ispisati jedan list papira s obje stranice. Ali potrudite se da rečenice budu lijepe i dojmljive, jer ljubavno pismo nije e-mail ili neki post na tweeteru - kaže slavna spisateljica.

Spisateljica Hilary Mantel smatra kako ljubavno pismo ne treba nikao slati dostavnom službom, već se treba pouzdati u klasičnu poštu.

- Vjerujte poštaru. Nemojte da vaša draga mora ustajati iz kreveta kako bi se potpisala na dostavnicu, jer to nije nimalo romantično - kaže Hilary Mantel.

A ako je dostavljač privlačan i slobodan, eto nove nevolje... Djevojka možda nikada niti ne otvori vaše pismo...

Hilary napominje kako po svaku cijenu u ljubavnom pismu valja izbjegavati srca na kraju pisma.

- Engleski kralj Henrik VIII iscrtavao je srca pri dnu ljubavnih pisama i pogledajte kako su njegove ljubavne veze završavale - duhovito će Hilary, dodavši kako se svakako valja kloniti poetske patetike.

- Izbjegavajte stihove! Sa svojima biste se mogli osramotiti... Doduše, uvijek možete posegnuti za tuđim stihovima... Međutim, koliko vjerujete svom ukusu? Usto, ljubavni stihovi često u sebi nose prikriveno nasilničko ponašanje s vrlo jasnim završetkom pa biste u skladu s time komotno u pismu mogli poslati i kondom - ironično zaključuje H. Mantel.

Švicarski pisac i filozof Alain de Botton upozorava kako pri pisanju uspješnog ljubavnog pisma valja paziti da se želja ne pretvori u potrebu. Stoga, kaže, treba izbjegavati sugestije kako vam nema života ukoliko niste zajedno...

- Nemojte u pismu iznositi misli koje često koriste drugi, jer klišeji uvijek donose nevolje, pogotovo ako u vezi nastojite pobjeći od konvencija - savjetuje Alain de Botton, poručujući budućim autorima ljubavnih pisama da budu zabavni i da izbjegavaju bilo kakav oblik ironije. Zaboga, pa ipak je riječ o romantičnom pismu, a ne o obračunu kod OK Coralla.

Romantika oko nas - srce u Jadranu


  • Autor: dnevno.hr
  • Photo: www.flickr.com/carol.fern
  • Datum: subota, 11. veljače 2012. u 21:14
 

      
Zadnje vijesti
Lifestyle 'NASTAVI LANAC DOBROČINSTVA': Tajanstveni čovjek po gradu skriva novac i patkice za kupanje!

Uz patke za kupanje ovaj dobročinitelj ostavlja i poruke u kojima pronalazače moli da nastave "lanac dobročinstva".

Lifestyle Palčevi ove žene apsolutni su HIT na YouTubeu! Znate li zašto? (VIDEO)

Apsolutni su hit postale djevojkine ruke kojima odmotava i otvara igračke iz njihovih pakiranja. Tu radnji pomno prati milijun mališana.

Lifestyle RIJETKI SU USPJELI: Pronađite SVE tigrove na slici! (FOTO)

Iako se na prvi pogled čini kako su na ovoj fotografiji samo četiri tigra, proučite malo bolje. Ako pažljivije gledate pronaći ćete ih više. (Mala pomoć, ima ih desetak!)

Lifestyle IZVEDBA KOJU ĆE PAMTITI CIJELI ŽIVOT: Pogledajte što je napravio talijanski ulični zabavljač (VIDEO)

Ovo je performans koji se jednom u životu viđa. Turisti jednog talijanskog grada zaustavili su se na gradskom trgu kako bi vidjeli ekscentričnog uličnog izvođača koji je bez ikakvih posljedica hodao p

Izdvojeno
Najčitanije