Snimio: Matko Biljak/ HNK Split

(FOTO) ZA KRAJ SEZONE Shakespeareovo ‘Kroćenje goropadnice’ u splitskom HNK

Autor: Hina

Reprizne izvedbe predstave na programu su 28., 29. i 30. svibnja, te 2., 4. i 5. lipnja, a kako je najavljeno ulaznice za njih stajat će 30 kuna

Dramski ansambl Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Splitu premijernu će sezonu završiti u petak, 25. svibnja slavnom komedijom Williama Shakespearea “Kroćenje goropadnice” u režiji Ivana Plazibata i dramaturškoj adaptaciji Mile Pavičević.

Najavljujući predstavu, Plazibat je rekao kako je nastojao probleme koji se iznose u tekstu što više približiti životu, a ne literaturi ili Shakespearu. Istaknuo je kako ovom predstavom želi ostaviti dojam gruboga života, koji će ostati u pamćenju gledatelja i “progoniti ih” još nekoliko dana poslije predstave. Njegova je predstava novo viđenje Shakespearea, osuvremenjeni su tekst, ali i gluma, pozornica i kostimi, a radnja je premještena u 21. stoljeće u turistički grad. Željeli su, dodao je, da Shakespeare ima ritam splitskih ulica i ludila turističke sezone.

“Dramaturgija je stvar zdravog razuma i izvođačke logike. Radili smo tako da sve dijelove koji su bili nejasni približimo glumcima, da ih približimo životu, a i inzistirali smo na jasnoći jezika i teksta. Ovaj komad zahtjeva mladenačku glumačku podjelu, energiju i goropadnost ili divljanje. Nadam se da će gledatelji osjetiti tu energiju i ‘drukčijost’ predstave i energije”, rekao je Plazibat.

Uloga Katarine povjerena je mladoj glumici Katarini Romac. “Katarina je osebujna djevojka – prkosna, opora, ali isto tako ranjiva. Ona ne pristaje na brak kao na neku novčanu transakciju i kao takva biva prisiljena na brak. Vidjet ćete u predstavi na koji način”, kazala je Romac.

Odgovarajući na pitanje novinara, istaknula je da je Plazibat maštovit, mlad redatelj koji cijeni glumca, vjeruje u njega, njegovu intuiciju, dodavši da su glumci od njega puno naučili. Napomenuvši da svaka glumica ima želju odigrati neku Shakespeareovu rolu, Romac je istaknula da joj je Katarina uvijek bila pri srcu, iako nikada nije mislila da će je uopće imati priliku igrati.

Petruccija će u predstavi utjeloviti Goran Marković koji je ustvrdio da je u njihovoj predstavi zaživjelo ono što je zapravo Shakespeare mislio i želio. Istaknuo je kako nema dojam da u toj predstavi igra klasiku, dodavši da je suradnja autorskog tima bila izvrsna te da su sve “posložili baš kako treba” zbog čega glumcima nije teško ići iz jedne scene u drugu.

Katarininu sestru Bianku glumi Ana Marija Veselčić, a u ostalim ulogama nastupit će Filip Radoš, Marjan Nejašmić Banić, Nenad Srdelić, Pere Eranović, Stipe Radoja, Nikša Arčanin, Luka Čerjan i Vicko Bilandžić.




Scenograf je Ozren Bakotić, kostimografkinja Ana Marin, skladatelj Damir Šimunović, za scenski pokret zadužen je Damir Klemenić, a predstava se igra prema prijevodu Milana Bogdanovića.

Reprizne izvedbe predstave na programu su 28., 29. i 30. svibnja, te 2., 4. i 5. lipnja, a kako je najavljeno na konferenciji za novinare, ulaznice za njih stajat će 30 kuna.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.