Screenshot

Znamo da nije isto ali: Soparnik iz pećnice

Autor: dnevno.hr

Da, da nemojte se ljutiti, ali morali smo probati.

Soparnik, zeljanik ili uljenjak tradicionalna je pita od blitve koja potječe iz dalmatinskih Pokjica još iz vremena Turaka, a nastao je kao sirotinjsko jelo. Osnovni sastojci su blitva, peršin i luk koji su smješteni između dva sloja tjesta. Soparkik se jede topao te se tradicionalno peće u komunu i prekriva žeravicom. Iako soparnik iz pećnice nije tradicionalan okusom prilično podsjeća na ovo ukusno jelo.

Potrebno vam je:

Za tijesto;

500 g brašna

3 žlice maslinovog ulja

Pola čajne žlice soli

250 ml vode




Nadjev:

Kilogram blitve

Vezica mladog luka




2 žlice peršina

50 ml masilnovog ulja

Sol po ukusu

Premaz:

2 žlice maslinova ulja

3 režnja češnjaka

Od navedenih sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto.l podijelite ga na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta. Operite i osušite blitvu. Odstranite tvrde dijelove stabljike. Izrežite je na trakice i stavite u posebnu posudu. Dodajte joj mladi luk, ulje i peršin te malo soli i dobro izmiješajte. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte pola tijesta u oblik kruga. Stavite ga na dno lima veličine 24×40 cm. Po tijestu rasporedite nadjev te na vrh stavite drugi dio tijesta također razvaljanog u krug. Površinu tijesta izbodite vilicom. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Gotov soparnik premažite maslinovim uljem i češnjakom.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.