Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
Znamo da nije isto ali: Soparnik iz pećnice
Da, da nemojte se ljutiti, ali morali smo probati.
Soparnik, zeljanik ili uljenjak tradicionalna je pita od blitve koja potječe iz dalmatinskih Pokjica još iz vremena Turaka, a nastao je kao sirotinjsko jelo. Osnovni sastojci su blitva, peršin i luk koji su smješteni između dva sloja tjesta. Soparkik se jede topao te se tradicionalno peće u komunu i prekriva žeravicom. Iako soparnik iz pećnice nije tradicionalan okusom prilično podsjeća na ovo ukusno jelo.
Potrebno vam je:
Za tijesto;
500 g brašna
3 žlice maslinovog ulja
Pola čajne žlice soli
250 ml vode
Nadjev:
Kilogram blitve
Vezica mladog luka
2 žlice peršina
50 ml masilnovog ulja
Sol po ukusu
Premaz:
2 žlice maslinova ulja
3 režnja češnjaka
Od navedenih sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto.l podijelite ga na dva dijela i ostavite da stoji pokriveno 15 minuta. Operite i osušite blitvu. Odstranite tvrde dijelove stabljike. Izrežite je na trakice i stavite u posebnu posudu. Dodajte joj mladi luk, ulje i peršin te malo soli i dobro izmiješajte. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte pola tijesta u oblik kruga. Stavite ga na dno lima veličine 24×40 cm. Po tijestu rasporedite nadjev te na vrh stavite drugi dio tijesta također razvaljanog u krug. Površinu tijesta izbodite vilicom. Pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Gotov soparnik premažite maslinovim uljem i češnjakom.
ZADNJE VIJESTI
Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle