flickr.com
flickr.com

Zaštitite svoje zdravlje i napravite domaći maslac!

Autor: T. P.

Rasprava o tome je li zdraviji maslav, ulje ili svinjska mast neprestano traje. U svakom slučaju, domaće je uvijek zdravije. Barem znate što je točno u čemu i što konzumirate.

Maslac (u narodu zvan i margarin) proizvodi se od biljnih ulja, a  obiluje nezasićenim masnim kiselinama. Možete ga napraviti sami, kod kuće.

Sastojci:

– Pola šalice mlijeka/vode

– Jedna šalica ulja (suncokretovo ili mješavina maslinova i suncokretova ulja) ili pola šalice suncokretova ulja i pola šalice kokosova ulja

– Jedan žumanjak

– Jedna čajna žličica limunova soka

– Pola čajne žličice soli

Priprema:

Prije nego što krenete raditi ovaj pripravak, pripremite si mikser, dvije posude (veću i manju) te led.

U većoj posudi zdrobite led i dodajte malo vode kako bi temperatura ostala na nuli. U manju posudu koju ste stavili u veću s ledom, dodajte sastojke ovako:

Zagrijte vodu i ulje na otprilike 40 stupnjeva. U manju posudu stavite ulje u koje ste ranije umiješali žumanjak pa sve izmiješajte mikserom (po mogućnosti na najjačoj brzini). Polako ubacujte mlijeko/vodo i miješajte sve još oko dvije minute dok se voda i ulje ne povežu u lijepu smjesu. Dodajte limunov sok i sol pa lagano miješajte dok se maslac ne zgusne. Ako želite, na kraju možete dodati i neki začin, npr. peršin, origano, ružmarin ili slično.

Maslac čuvajte u hladnjaku i iskoristite ga u roku od tri dana.

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI