Za tri sekunde pomoću ovog trika doznajete jesu li jaja u supermarketima zdrava

Autor: dnevno.hr

Na kvalitetu i svježinu jaja treba posebno obratiti pozornost.

Jaja su namirnica koju svatko od nas uvijek ima u hladnjaku. Omiljeni su sastojak za brz i zdrav doručak, a napraviti kolač bez njih gotovo je nezamislivo. Stoga valja biti oprezan pri spremanju ove namirnice jer dobra jaja su svježa jaja. No, znate li kako ih prepoznati? U tome koristi mali trik za koji vam je potrebno svega nekoliko sekundi, a one spašavaju jaje od bacanja, a probavu od neželjenih problema ili još gorih posljedica kakvima smo nedavno i svjedočili.

>>> ‘Kaufland nije reagirao na vrijeme’: TRULA I SMRDLJIVA JAJA GRAĐANI PRIJAVILI I PRIJE smrti dječaka

Jaje je jedna od rijetkih namirnica čiju je starost teško prepoznati jer sadržaj i izgled ostaju nepromijenjeni i nakon isteka roka trajanja. Da bi se utvrdila svježina pomaže jednostavan test za koji vam je potrebna prozirna duboka zdjela i obična voda.

Postupak:

Vodu nalijte do polovice zdjele i u nju uronite jaja.

Pokazatelj svježine jaja:

1. Najsvježije jaje




Jaje je najsvježije kada čim ga stavite u zdjelu potone na samo dno i ostane ležati nepomično.

2. Tjedan dana staro jaje

Sedam dana odstajalo jaje nakon uranjanja u zdjelu s vodom ostaje priljubljeno uz dno zdjele, no ne i cijelom površinom, jedan kraj blago je odignut.




3. Tri tjedna staro jaje

Jaje čiji je rok trajanja došao do još uvijek prihvatljiva tri tjedna roka trajanja u zdjeli s vodom balansira sredinom svoje težine i lagano se podiže od dna zdjele.

4. Staro jaje

Da je u potpunosti opasno za konzumiranje i istaknutog roka trajanja jaje razotkriva trenutno podizanje od dna zdjele nakon uranjanja i plutanje tik uz površinu vode, kažu na kuhinjaiideje.com.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.