Volite pizzu? Isprobajte originalan recept iz jedne pizzerije!

Autor: T. Pšenko

Malo je onih koji ne vole jesti pizzu, kraljicu brze hrane sa stotinu varijacija "na temu". No, dobro tijesto temelj je svega.

Tijesto za pizzu može se pripremati na više načina, a svaka kuharica ima svoje trikove. Ipak, neki najviše vjeruje provjerenim receptima koji dolaze iz samih pizzerija. Jedan takav donosimo vam i mi, a javnosti ga je otkrio jedan pizzamajstor. Najbolje što možete učiniti je – iskušati ga!

Sastojci:

– 1 kg brašna tip 400 (oštro i 1/2 mekog i 1/2 oštrog)

– pola litre mlake vode

– 1 žlica soli

– 2 žlice šećera

– 10 grama kvasca




Priprema:

Polovicu pripremljene vode pomiješajte sa žlicom brašna, kvascem i dvjema žlicama šećera. Sve dobro razmutite kako brašno ne bi bilo zgrudano pa pomiješajte s ostatkom bračna i malo ulja. Tijesto mijesite dok se ne počne odvajati od posude. Nakon toga ga ostavite u posudi da “naraste”, otprilike sat vremena. Tijesto razdijelite u kugle, a prije toga nauljite ruke. Gotove kugle također premažite uljem i ostavite da odstoje 10 minuta.

Raspored sastojaka – prema vašoj želji, uz poneki detalj




Kada razvaljate tijesto u željenu veličinu, na njega prvo stavite “bazu”, odnosno rajčicu, malo maslinova ulja i po želji začine poput origana. Na bazu prvu stavite naribani sir, a zatim sastojke po želji. Na kraju opet stavite malo naribanog sira i origana.

Dodatni trik

Za jednu pizzu treba vam oko 300 grama tijesta pa zamijesite li više, ostatak tijesta sačuvajte u hladnjaku, zamotano u foliju.

Kada zamijesite tijesto, upalite pećnicu na visoku temperaturu da se dobro zagrije, a potom tek krenite s dodavanjem sastojaka.

Autor:T. Pšenko
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.