Tajna najbolje francuske salate – trikovi za koje morate znati!

Autor: T. P.

Na jelovnicima mnogih obitelji u vrijeme blagdana priprema se francuska salata, hladno predjelo ili pak prilog koji malo tko ne voli

Zanimljivo je da je tzv. francusku salatu prvi pripremio rusku kuhar belgijskog porijekla, Lucien Olivier 1860. godine u moskovskom restoranu Ermitaž. Naziva je se stoga i ruskom salatom ili pak salatom Olivier, a razlikuju je detalji poput mesa (piletine ili šunke) koje se u nju ponekad stavlja uz sitno sjeckano povrće. S vremenom je kulinarska maštovitost iznjedrila različite verzije ove hladne poslastice, no osnova su uglavnom mrkva, grašak, krumpir, krastavci i jaja.

Nekoliko je detalja koji su ključni za pripremu savršene francuske salate.

1. Važno je povrće nasjeckati nakon što ste ga skuhali jer će tako upiti manje vode pa će salata biti i ukusnija. Potrudite se da kockice povrća budu podjednako velike, odnosno što sitnije.

2. Krupir kuhajte u kori – upit će manje vode. Odaberite krumpire srednje veličine i kuhajte ih oko pola sata do 45 minuta.

3. Začinjavate li francusku salatu paprom, pazite da stavite onaj mljeveni, i to bijeli kako se ne bi uočavao u salati.

4. Želite li ublažiti svoju salatu, dodajte joj od 2 do 3 žlice kiselog vrhnja.

5. Vodu u kojoj kuhate povrće unaprijed posolite.




6. Majonezu, senf i vrhnje izmiješajte u zasebnoj posudi pa umiješajte u povrće.

7. Volite li blaži okus, francuskoj salati dodajte i pola usitnjene jabuke.

Osnovni sastojci:

pola kg mrkve




pola kg graška

pola kg krumpira

manja staklenka krastavaca

1 – 2 žlice senfa

malo kiselog vrhnja (po želji)

40 – 50 dkg majoneze

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.