Skuhajte BOSANSKI LONAC: Savršeno prožeti okusi sezonskih sastojaka!

Autor: T. P.

Kada je jelo kuhano, servirati ga možete i na veliki ovalni tanjur ili ostaviti u loncu - u oba će slučaja izgledati sjajno.

Jelo koje korijene vuče navodno još iz srednjega vijeka, a potječe iz Bosne i Hercegovine svakako je takozvani bosanski lonac. Nekada se pripremao kao tradicionalno jelo za fizičke radnike poput rudara, a s vremenom je doživio i sitnije promjene u načinu pripreme te se proširio i na druge prostore pa se tako priprema i diljem Hrvatske. U Dalmaciji je njegova inačica primjerice složenac od povrća.

Kako biste iskusili ovo tradicionalno bosansko jelo, potrebno vam je mnogo sastojaka, no za one kojima je pri ruci sezonsko povrće, to ne bi trebao biti problem. Šarenilo koje ćete dobiti predstavljat će vatromet savršeno prožetih okusa.

Sastojci:

600 g junećeg mesa od vrata,
400 g janjetine ili teletine,
4 veće mrkve,
4 glavice crvenog luka,
1 manja glavica kupusa,
1 manja glavica kelja
1 veći plavi patlidžan,
3 paprike (različitih boja),
3 veća krumpira,
3 veće rajčice,
1 glavica češnjaka,
1 pastrnjak,
200 g mahuna,
2 korijena peršina,
sol, papar, lovor, mljevena paprika, po želji

Priprema:

Povrće i meso operite i osušite. Mrkvu očistite i izrežite na veće komade. Luk izrežite na osam dijelova, kao i patlidžane. Mahune nemojte usitnjavati.

Glavicu kupusa također izrežite, a meso dobro začinite. Paprikama uklonite peteljku i sjemenke.




Rajčice ostavite cijele ili iz izrežite na veće komade, češnjak ostavite cijeli, a peršin i pastrnjak izrežite na veće komade, kao i krumpir. Slažite red povrća, red mesa, dok ne potrošite sve sastojke. Svaki red malo začinite, a na kraju sve zalijte vodom i pustite da se kuha oko tri sata.

U originalu, bosanski se lonac kuha u zemljanom loncu, no danas može proći i običan, dovoljno velik lonac. Kada je jelo kuhano, servirati ga možete i na veliki ovalni tanjur, ili ostaviti u loncu – u oba će slučaja izgledati sjajno.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.