Hrvoje Jelavic/PIXSELL

RUČAK ZA MANJE OD 20 KUNA: Dobri stari sataraš NE SMIJETE poslužiti bez ovog priloga

Autor: I. M.

Ovo ukusno jelo korijene vuče iz Baranje.

Sataraš je jedno od najprepoznatljivijih tradicionalnih jela u Lijepoj našoj, a korijene vuče iz Baranje. No, od vremena kada je puštao svoje korijene pa do današnjih dana sataraš se pretvorio u neizostavan obrok na mnogim jelovnicima diljem zemlje. Premda njegova priprema na prvi pogled djeluje jednostavno, za dobar sataraš važni su kvalitetni sastojci, ali i odgovarajući prilog. Ljubitelji ovoga jela tvrde da najbolje odgovara uz pečeno meso, palentu ili pak pire krumpir. Jasno, u kuhinji i jelima sve je stvar ukusa stoga prilog možete prilagoditi raspoloženju, volji ali i onome što imate pri ruci.

Potrebno vam je ( ručak za pet osoba):

– 4 crvena luka

– 3 režnja češnjaka

– 5 paprika (možete upotrijebiti i paprike različitih boja)

– 4 veće rajčice

– žlica šećera

– sol, papar i začini po želji

– maslinovo ulje

Luk narežite na deblje kriške, a papriku na kockice. Zatim rajčicu prelijte vrelom vodom kako biste s nje lakše ogulili kožicu te je nasjeckajte na sitno. Na nekoliko kapi maslinovog ulja prepržite bijeli luk, pa dodajte crveni luk i sol te pirjajte dok luk ne postane staklast. Potom je na redu paprika koju treba pirjati te podliti s malo vode. Poklopiti i peći deetak minuta. Sljedeći korak je dodavanje rajčice. Uz miješanje jelo nastavite kuhati 20-tak minuta na laganoj vatri. Pred kraj dodajte šećer, papar te ostale začine koje preferirate. Za spravljanje ovoga brzog i jednostavnog obroka iz kuhinja naših baka potrebno vam je manje od 20 kuna, a ukoliko ključne namirnice imate u svojem vrtu tada sataraš spraviti možete uz još manju svotu novca.

Autor: I. M.