Zvonimir Ferina/Forking Croatia
Zvonimir Ferina/Forking Croatia

Riješite se predrasuda: Varivo od krastavaca ukusnije je nego što mislite!

Autor: T. P.

Ako do sada niste probali varivo od krastavaca, pravo je vrijeme da to učinite!

Blog Forking Croatia donosi mnoga tradicionalna hrvatska jela na koja su već možda pomalo i zaboravile naše mame i bake, no recepti za njih negdje su ipak zapisani. Jedan od takvih recepata jest i onaj za varivo od krastavaca. Ako ste ga do sada izbjegavali sumnjajući u to da se krastavac uopće može naći u takvom kontekstu, riješite se predrasuda i iskušajte ovaj recept – varivo je ukusnije nego što mislite!

Sastojci:

800 grama krastavaca
400 grama krumpira
svinjska mast ili ulje
dvije žlice brašna
vrhnje za kuhanje
2 češnja češnjaka
voda ili povrtni temeljac
mljevena crvena paprika
sol, papar, kopar

Priprema:

Oguljene krastavce narežite na tanke ploške pomoću ribeža. Posolite ih i ostavite da puste vodu.

Za to vrijeme ogulite krumpir i narežite ga na sitne kockice.

Lagano ocijedite krastavce i počnite s kuhanjem. Na žlici svinjske masti popržite dvije žlice brašna.

Na poprženo brašno dodajte žličicu crvene paprike i umiješajte prvo krumpir i dva usitnjena češnja češnjaka. Podlijte krumpir povrtnim temeljcem, no možete, naravno, koristiti i vodu. Promiješajte da se ne stvore grudice i pustite da par minuta prokrčka sam krumpir pa tek onda dodajte krastavce.

Kad je krumpir gotovo kuhan, dodajte vrhnje za kuhanje. Možete i kiselo vrhnje ako vam je draži svježiji okus. Začinite sam sa soli i paprom te dodajte kopar.

I to je to, varivo je gotovo!

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI