PROCURILA NAJVEĆA VOJNA TAJNA: Recept za pravi, pravcati vojnički grah!

Autor: Iva Međugorac

Ovome malo tko može odoljeti.

Pravi vojnički grah mnogi su pokušali pripremiti, a taj se pak sprema isključivo na velike količine. No, pravi recept za ovo jelo i nije tako lako nabaviti. Stoga, isprobajte ovaj koji vam donosimo.

Potrebno vam je:

-700 g suhog graha

-700 g slanine

– velika mrkva

– dvije velike glavice luka

-tri žlice pirea od rajčice




– sol, papar i začini po guštu

– lovorov list

-feferon




– 300 grama usitnjene govedine

-sto grama svinjske masti

-tri žlice brašna

– tri žlice crvene paprike

– tri češnja češnjaka

Grah i suho meso dobro je namočiti prije pripreme, i to najbolje uvečer prije dana kada ga namjeravate pripremati. Takav preko noći namočen grah kratko prokuhajte, procijedite i nadolijte po mogućnosti s oko dvije litre tople vode. Suho meso dobro je prije namočiti i prokuhati te dodati grahu, kožicu od slanine ne treba bacati i ona je sastojak graha kojega valja prodinstati dok se sitno narezana govedina dodaje naknadno. Dodajte svojem grahu povrće i začine te kuhajte dok voda ne pobijeli, a potom mu dodajte pire od rajčice. Tada je vaš grah kuhan.

Za zapršku na masti kratko popržite brašno, crvenu papriku i češnjak. Podlijte hladnom vodom i ulijte u lonac. Dodajte lovor i kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri.

Sastojci plus

– Za dobar grah potrebni su vam razni sastojci mesa, što više to bolje

– Što je količina veća to će grah biti bolji

– Ne izbjegavajte zapršku

– Meso, osobito ono suho treba biti domaće jer tek tada grah dobiva pravi okus

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.