Thinkstock

Petak je dan za naopaki kolač!

Autor: dnevno.hr

Kada ga jednom probate, stalno ćete ga raditi

Sastojci

ZA TIJESTO:
250 g oštrog brašna
250 g maslaca
5 jaja
200 g šećera
2 žličice praška za pecivo
1 žličica ekstrakata vanilije
1 žličica cimeta

ZA NADJEV:
600 g kiselkastih jabuka
100 g šećera
2 žlice maslaca pita

Priprema

Jabuke ogulite na za nadjev, odstranite im unutrašnjost i narežite ih na manje komade. Na malo jačoj vatri u manjem loncu zagrijte 100 g šećera bez miješanja dok se ne karamelizira i ne poprimi duboku jantarnu boju.

Jabuke dodajte u to i miješajte ih kako bi se obložile karamelom. Dodajte dvije žlice maslaca nakon otprilike 2 minute, uz povremeno miješanje, pirjajte jabuke još nekoliko minuta. Nadjev neka se ohladi na sobnoj temperaturi. Pjenasto umutite maslac i šećer pa im umiješajte jaja i ekstrakt vanilije.

Brašno, prašak za pecivo i cimet dobro pomiješajte te ih dodajte u smjesu s maslacem, šećerom i jajima. Nadjev od jabuka stavite na dno namašćene i pobrašnjene okrugle posude za pečenje pa prelijte smjesom za biskvit.




Pecite na 170°C oko 45 minuta. Ohlađeni pečeni kolač poslužite tako da njegov donji dio s jabukama bude okrenut prema gore.

 

Izvor




Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.