OPASNE KOMBINACIJE: Hamburger i pomfrit, bijeli kruh i pekmez – ne jedite ih zajedno!

Autor: I.Galešić

Ako se praksa pogrešnog kombiniranja prakticira kroz duži period, mogu nastati ozbiljniji zdravstveni problemi.

Jeste li znali da je kombinacija nekih prehrambenih namirnica izuzetno opasna po zdravlje? Različite namirnice tijelo različito prihvaća, neke su teže probavljive, neke lakše, stoga ih treba odvojeno konzumirati.

Plinovi, napuhanost, mučnina, bol u trbuhu, problemi s probavom… Sve su to tegobe koje može uzrokovati loša kombinacija namirnica. Ako se praksa pogrešnog kombiniranja prakticira kroz duži period, mogu nastati i ozbiljniji problemi poput nesanice, umora, osipa, suhe kože i lošeg zadaha.

Ovo su načešće kombinacije koje trebate izbjegavati, a koje donosi Eat Local Grown.

1. Bijeli kruh i pekmez
Popularan doručak, ali doručak nakon kojega ćete ubrzo osjetiti glad. Zbog tog osjećaja pretjerivat ćete ostatak dana jer niste unijeli u tijelo dovoljne količine zdravih masti.

2. Žitarice s mlijekom
Jeftino i brzo, no oba sastojka sadrže brzo probavljive ugljikohidrate što može uzrokovati

brzi gubitak emergije. Pokušajte zamijeniti mlijeko s grčkim jogurtom i dodajte malo orašastih plodova.

3. Salata s bezmasnim dresingom
Bezmasni dresing nije dobar u kombinaciji s povrćem jer vitamini u povrću zahtijevaju malo masti kako bi se apsorbirali. Uz to, bezmasni proizvodi, ili oni s niskom količinom masti uglavno sadrže puno šećera. Umjesto ovakvih preljeva, pokušajte svoju salatu začiniti maslinovim uljem.




4. Mesne okruglice i pire krumpir
Ovo svakako nije dobra ideja za večeru jer će uzrokovati probleme s probavom. Mesne okruglice opskrbit će vaše tijelo s proteinima, no i s velikom količinom kalorija i masnoće. Pire krumpir ima jako nisku razinu vlakana, a najčešći sastojak je i maslac, što ga čini jako masnim obrokom, a nedostatak vlakana koji bi procesuirali te masnoće dovodi do zatvora.

Umjesto ove kombinacije pokušajte s mesnim okruglicama od puretine, s pireom od cvjetače – isti okus, manje masnoće, više vlakana.

5. Hamburger s pomfritom
Jedno od najčešćih “zalogajčića” današnjeg čovjeka, no, zasigurno već znate, nije najzdraviji izbor. Prekuhane masnoće i konzervansi koje hamburgeri sadrže tvore substance nalik na ugljen – nije dobro za probavu, nije dobro za zdravlje. Konzumiranje ovih namirnica u kombinaciji čak dovodi do ubrzanog starenja.




Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.