Sojini medaljoni u ukusnom umaku: Cjelovit obrok bez mesa neće vas razočarati
Slatka inspiracija: Ispecite savršene kroasane za 20 minuta!
Tijesto i maslac trebaju biti jednako tvrdi ili meki. Ako vam je maslac previše tvrd, tijesto na kraju neće biti dobro pa pripazite na taj detalj.
Ako želite iznenaditi svoje goste, ukućane ili sami sebe, podvinite rukave i bacite se na posao. Ne treba vam mnogo sastojaka, a ni vremena. Savršeni kroasani pečeni su za svega dvadeset minuta, a ako ste dovoljno vješti u pripremi sastojaka, čitava je priča završena za pola sata i već uživate u savršenstvu okusa i mirisu domaćih kroasana.
Sastojci za prvo tijesto:
500 gr brašna tipa
50 gr šećera
250 ml tople (ne vruće) vode
100 gr maslaca
14 gr suhog kvasca
12 gr soli
Sastojci za masno tijesto:
250 gr maslaca
100 gr brašna
Priprema:
Kako biste zamijesili prvo tijesto, pomiješajte vodu, šećer i sol. Pomiješajte brašno i suhi kvasac te dodajte na to vodu u kojoj ste otopili prethodno spomenute sastojke. Zamijesite od toga tijesto. Kada ste tijesto napola zamijesili, dodajte maslac pa mijesite još kratko. Kada je tijesto dovoljno izrađeno, oblikujte ga u pravokutnik, zamotajte u foliju i ohladite u hladnjaku ako imate vremena. Ako vam se pak žuri, nastavite odmah s daljnjim postupkom.
Masno tijesto:
Mijesite maslac i brašno dvije do tri minute kako biste dobili ujednačenu masu. Dobivenu masu stavite na papir za pečenje pa prekrijte drugim dijelom papira za pečenje i oblikujte u kvadrat.
Rashladite tijesto u hladnjaku 10 minuta ako imate vremena (bit će ga lakše dalje izraditi). Izvadite prvo tijesto iz hladnjaka (ako ste ga hladili) i počnite ga valjkati pa ga postupno preklapajte i ponovno valjkajte. Oblikujte kroasan po želji, premažite ih jajetom pa pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 ºC 20 minuta.
Napomena:
Tijesto i maslac trebaju biti jednako tvrdi ili meki. Ako vam je maslac previše tvrd, tijesto na kraju neće biti dobro pa pripazite na taj detalj.