Pixabay
Pixabay

Slatka inspiracija: Ispecite savršene kroasane za 20 minuta!

Autor: T. P.

Tijesto i maslac trebaju biti jednako tvrdi ili meki. Ako vam je maslac previše tvrd, tijesto na kraju neće biti dobro pa pripazite na taj detalj.

Ako želite iznenaditi svoje goste, ukućane ili sami sebe, podvinite rukave i bacite se na posao. Ne treba vam mnogo sastojaka, a ni vremena. Savršeni kroasani pečeni su za svega dvadeset minuta, a ako ste dovoljno vješti u pripremi sastojaka, čitava je priča završena za pola sata i već uživate u savršenstvu okusa i mirisu domaćih kroasana.

Sastojci za prvo tijesto:

500 gr brašna tipa

50 gr šećera

250 ml tople (ne vruće) vode

100 gr maslaca

14 gr suhog kvasca

12 gr soli

Sastojci za masno tijesto:

250 gr maslaca

100 gr brašna

Priprema:

Kako biste zamijesili prvo tijesto, pomiješajte vodu, šećer i sol. Pomiješajte brašno i suhi kvasac te dodajte na to vodu u kojoj ste otopili prethodno spomenute sastojke. Zamijesite od toga tijesto. Kada ste tijesto napola zamijesili, dodajte maslac pa mijesite još kratko. Kada je tijesto dovoljno izrađeno, oblikujte ga u pravokutnik, zamotajte u foliju i ohladite u hladnjaku ako imate vremena. Ako vam se pak žuri, nastavite odmah s daljnjim postupkom.

Masno tijesto:

Mijesite maslac i brašno dvije do tri minute kako biste dobili ujednačenu masu. Dobivenu masu stavite na papir za pečenje pa prekrijte drugim dijelom papira za pečenje i oblikujte u kvadrat.

Rashladite tijesto u hladnjaku 10 minuta ako imate vremena (bit će ga lakše dalje izraditi). Izvadite prvo tijesto iz hladnjaka (ako ste ga hladili) i počnite ga valjkati pa ga postupno preklapajte i ponovno valjkajte. Oblikujte kroasan po želji, premažite ih jajetom pa pecite u pećnici koju ste prethodno zagrijali na 200 ºC 20 minuta.

Napomena:
Tijesto i maslac trebaju biti jednako tvrdi ili meki. Ako vam je maslac previše tvrd, tijesto na kraju neće biti dobro pa pripazite na taj detalj.

Autor: T. P.

ZADNJE VIJESTI