Pinterest/screenshot

Komiška pogača – tradicionalno jelo koje već generacijama oduševljava!

Autor: T. P.

Ako još niste, ovo biste hrvatsko otočno jelo trebali isprobati

Komiška pogača ukusnija je ako za nju koristite prave domaće sastojke, ako ne sve, onda barem dio. Primjerice, dušu komiške pogače čini rajčica, divlji origano, slani inćuni ili srdele koji, kada se spoje, čine pravu domaću hrvatsku deliciju.

Izgleda vrlo jednostavno, a okusom je bogata i sočna, a od viške pogače razlikuje je i tradicija rezanja na kvadrate, a ne na trokute.

Sastojci za tijesto:

1 kg oštrog brašna
4 dcl mlake vode
2 vrećice suhog kvasca
sol
maslinovo ulje

Nadjev:

400 ml pasirane rajčice ili pelata
2 luka
dvije žličice origana
šapar
10- tak slanih inćuna/srdela
po želji koja maslina ili kapara
svježi peršin

Priprema:




Umijesite tijesto kao za kruh te ga ostavite da se digne na toplom. Ugrubo natrgajte srdele ili inćune, a luk narežite i prodinstajte na maslinovu ulju. Dodajte rajčicu i začine te kuhajte desetak minuta da se zgusne.

U međuvremenu prepolovite tijesto na dva nejednaka dijela.

Veći razvaljajte tako da prelazi rubove lima koji se prethodno nauljili te po njemu rasporedite umak od rajčice. Razbacajte po tome komadiće slane ribe i masline ili kapare te sve dobro pouljite, i začinite.




Manji dio tijesta razvaljajte i njime poklopite pogaču. Donji dio tijesta prebacite preko gornjeg i rubove dobro pritisnite vilicom. Vilicom probodite tijesto na nekoliko mjesta i pustite da da odstoji 15 minuta. Potom pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Kad je gotova, premažite je uljem i kratko ostavite pokrivenu. U slast!

 

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.