Popečci s mladim lukom: Zdrava namirnica podiže svako jelo
Komiška pogača – tradicionalno jelo koje već generacijama oduševljava!
Ako još niste, ovo biste hrvatsko otočno jelo trebali isprobati
Komiška pogača ukusnija je ako za nju koristite prave domaće sastojke, ako ne sve, onda barem dio. Primjerice, dušu komiške pogače čini rajčica, divlji origano, slani inćuni ili srdele koji, kada se spoje, čine pravu domaću hrvatsku deliciju.
Izgleda vrlo jednostavno, a okusom je bogata i sočna, a od viške pogače razlikuje je i tradicija rezanja na kvadrate, a ne na trokute.
Sastojci za tijesto:
1 kg oštrog brašna
4 dcl mlake vode
2 vrećice suhog kvasca
sol
maslinovo ulje
Nadjev:
400 ml pasirane rajčice ili pelata
2 luka
dvije žličice origana
šapar
10- tak slanih inćuna/srdela
po želji koja maslina ili kapara
svježi peršin
Priprema:
Umijesite tijesto kao za kruh te ga ostavite da se digne na toplom. Ugrubo natrgajte srdele ili inćune, a luk narežite i prodinstajte na maslinovu ulju. Dodajte rajčicu i začine te kuhajte desetak minuta da se zgusne.
U međuvremenu prepolovite tijesto na dva nejednaka dijela.
Veći razvaljajte tako da prelazi rubove lima koji se prethodno nauljili te po njemu rasporedite umak od rajčice. Razbacajte po tome komadiće slane ribe i masline ili kapare te sve dobro pouljite, i začinite.
Manji dio tijesta razvaljajte i njime poklopite pogaču. Donji dio tijesta prebacite preko gornjeg i rubove dobro pritisnite vilicom. Vilicom probodite tijesto na nekoliko mjesta i pustite da da odstoji 15 minuta. Potom pecite 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Kad je gotova, premažite je uljem i kratko ostavite pokrivenu. U slast!
ZADNJE VIJESTI
Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle