Kako napraviti domaću Nutellu

Autor: M.M.

Nutelli ćete zahvaliti na lijepim uspomenama nakon što probate ovaj recept, mišljenje je bivše obožavateljice Nutelle Mari Levine.

Ako mislite da Nutella izaziva ovisnost, probajte domaći uradak koji je na Shine.Yahoo objavila bivša fanatična ljubiteljica Nutelle Mari Levine. U uvodu članka izrazila je očekivanje da će svatko tko isproba njezin recept, zajedno s njom Nutelli ostati samo zahvalan na uspomenama.

1. KORAK: Pečenje lješnjaka produbljuje njihov okus, ali ih pri pečenju morate stalno nadgledati jer u svega nekoliko minuta od ugodne boje karamela mogu zagoriti sve do crne.

2. KORAK: Protresite pečeno. Mari Levine tvrdi kako je probala trljati pečene lješljake u ručniku kao i tehniku zatvaranja u vrećicu i potresanja dok ne pocrveni u licu, ali najbolji način da se s lješnjaka skine kožica je da se tresu zatvoreni u dvije spojene posude. Obično nekoliko sekundi trese posude, pa izvadi lješnjake s kojih je otpala kožica koja namazu može dati gorak okus, zatim trese još malo, pa izvadi neke, …

3. KORAK: Otopite lješnjake. Ubacite ih u električni mikser za obradu hrane i samo pratite što se događa. Ovo je najbolji dio za Mari Levine koja navodi kako gledajući obradu lješnjaka prolazi kroz nekoliko emotivnih naboja. Nakon jedne ili dvije minute sumnjate da će mikser ikada rastopiti lješnjake. Nakon toga oštrice miksera počinju istiskivati ulje iz lješnjake i počinjete se nadati, a napokon dobijate glatku kremu koju ste očekivali, pa osjećate zadovoljstvo i ushit.

4. KORAK: Dodajete kakao-prah, vaniliju, sol i ulje, a mikser od svega stvara finu smjesu s mirisom čokolade, koju obrađujete sve dok tekstura smjese ne postane prikladna za razmazivanje.

5. KORAK: Kušajte! Namažite na kruh ili umočite perec, iako se možete koristiti i naprosto velikom žlicom.

Orasi ili biljno ulje mogu zamijeniti ulje od lješnjaka, a smjesa će se stvrdnuti i postati lakše razmaziva ako je držite u hladnjaku.




Potrebni sastojci za 3/2 šalice:

– 2 šalice lješnjaka (240g)

– 1 šalica običnog šećera (120g)




– 1/3 šalice kakao-praha (40g)

– 2 jušne žlice ulja od lješnjaka

– 1 žličica ekstrakta vanilije

– 1/8 žličice soli

Priprava:

– Pećnicu zagrijte na 100°C i poredajte lješnjake na limenu plohu, pecite 10-12 minuta dok ne postanu tamno smeđi, okrećući tepsiju na pola pečenja. Premjestite ih u osrednju posudu i pričekajte da se ohlade, a zatim ih poklopite istom takvom i tresite dok s njih ne pootpadaju ljuske

– Prebacite ih u mikser dok ne proizvede glatku smjesu (5 min), a u međuvremenu ih po potrebi stružite s ruba zdjele miksera

– Dodajte šećer, kakao-prah, ulje, vaniliju i sol i nastvite obradu mikserom sve dok ne dobijete ravnomjernu, glatku smjesu (2 min)

– Prebacite smjesu u teglu s dobrim poklopcem. Namaz se može čuvati na sobnoj temperaturi ili u frižideru do mjesec dana.

Autor:M.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.