Kako napraviti domaći sirup od metvice

Autor: dnevno.hr

Metvica ili menta je dobro poznata ljekovita biljka, a njezin se čaj najčešće koristi kod probavnih smetnji poput zatvora, grčeva, nadutosti... Pomaže i kod menstrualnih tegoba.

Osim toga, menta smiruje živce, jača psihu i djeluje preventivno tijekom hladnih mjeseci u godini. Pomoći će i kod upala sluznice, a često ju preporučuju i kao sredstvo u borbi protiv nesanice.

No ovih dana, tijekom najvećih ljetnih vrućina, ona će vas izvrsno osvježiti. Omiljeni je sastojak popularnih koktela poput mojita ili huga, možete koji listić ubaciti i u običnu vodu ili limunadu i brzo će utažiti žeđ. Ili možete napraviti svoj sirup od metvice i u kombinaciji s hladnom vodom i nekoliko kockica leda dobiti omiljeno ukusno ljetno piće.

Sastojci:

  • pola kilograma svježe metvice
  • 30-50 grama limunske kiseline
  • tri kilograma šećera
  • četiri litre vode

Priprema:

Vodu kuhajte sa šećerom. Kad zavrije, kuhajte pola sata u polupokrivenoj posudi. Skinite s vatre, dodajte limunsku kiselinu i ostavite da se hladi. Kad je sirup mlak, ali ne sasvim hladan, dodajte cijele grančice metvice, promiješajte i poklopite. Neka odstoji 24 sata.

Sirup procijedite, ulijte u steriliziranu staklenku ili bocu i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

 

Autor: dnevno.hr