Grgo Jelavic/PIXSELL

Kako izbjeći umjetne boje te zdravo i jednostavno ukrasiti jaja?

Autor: Pia Dabrić

Ako ste dosad već osvijestili činjenicu da je najbolje zaboraviti na polovicu prehrambenih proizvoda s polica u trgovinama, jer jednostavno nemaju nikakve veze, ne samo s ekološkom ili organskom proizvodnjom, već s prirodom uopće – onda bi vam se i ove upute za uskrsne dekoracije mogle svidjeti.

Koristeći se trikovima naših prabaka, ekološki ćete i zdravo obojati uskrsne pisanice. Sve sastojke možete nabaviti i na tržnici. Jaja se mogu obojati: ljuskom crvenog ili ljubičastog luka (kapule), špinatom, svježom ciklom ili kuhanom kavom.

Za koji god sastojak odnosno boju da se odlučite, postupak je isti. Naprimjer, u lonac stavite vodu i ciklu te kuhajte jaja u tome od deset do trinaest minuta. Cikla će jaja obojati u boju ciklame.

Prilikom kupovine jaja obratite pažnju na boju pa kupite što svjetlija, kako bi se boja na njih bolje primila.

Na nekim tržnicama ‘kumice’ uoči Uskrsa prodaju samo ljusku crvenog ili ljubičastog luka upravo za ovu namjenu.

Ukoliko želite ne samo obojati jaja već ih i dodatno ukrasiti motivima lišća, potrebne su vam najlonske čarape i listovi peršina, celera ili djeteline (ako nađete u prirodi i koju s četiri lista bilo bi idealno). Prislonite jaje na list, stavite u najlonsku čarapu koju potom zavežete koncem ili špagom kako bi list čvrsto stajao uz jaje (možete i zašiti na vrhu) i zatim stavite kuhati tako umotano jaje u lonac s vodom i ciklom.

Zasigurno je najveselije, ali i najkorisnije, ove običaje isprobati s najmlađim članovima obitelji kako bi i oni jednoga dana prenijeli kulinarske trikove naših dragih baka na nove generacije!




Autor:Pia Dabrić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.