pixabay.com
pixabay.com

JUHA KOJA JE OTHRANILA GENERACIJE: Sjajan brzinski obrok, ali i pravi narodni lijek!

Autor: T. Pšenko

Prežgana juha, ajnpren juha (njem. Einbrennsuppe), kako god je zvali, sinonim je za juhu koja je istovremeno sjajno jelo uz koje su odrasle generacije i generacije, ali i sjajan narodni lijek, osobito za probavne tegobe.

Prežgana juha, ajnpren juha (njem. Einbrennsuppe), kako god je zvali, sinonim je za juhu koja je istovremeno sjajno jelo uz koje su odrasle generacije i generacije, ali i sjajan narodni lijek, osobito za probavne tegobe. Njezini korijeni potiču iz nekadašnjih siromašnih dijelova Njemačke i Austrije, a najčešće se običavala jesti u obiteljima zemljoradnika i to već u samo jutro. U Bavarskoj se najčešće pripremala za vrijeme korizme, a često se našla i na jelovnicima hrvatskih radničkih obitelji.

Ova sjajna juha nekada se redovito preporučivala i kao lijek za želudac, odnosno probavne tegobe pa je tako poznata i kao pravi narodni lijek. Postoji nekoliko “varijacija na temu” kada je u pitanju receptura, a ovdje donosimo jedan od provjerenih, niz godina pripremanih recepata:

Sastojci

30 g brašna
40 g masti
lovorov list
1 l vode
sol
malo crvene paprike

Priprema

Na masti popržite brašno dok ne dobije svijetlosmeđu boju pa polako dolijevajte litru hladne vode, miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Već samoj zapršci možete dodati slatke crvene paprike po želji. Dodajte lovorov list i sol po ukusu i kuhajte na laganoj vatri dvadesetak minuta.

U juhu možete dodati ramućeno jaje koje se u nju ukuha. Ako vam je pak ostalo staroga kruha, narežite ga na kockice te ga ukuhajte umjesto jajeta.

Dobar tek!

Autor: T. Pšenko

VEZANE VIJESTI

ZADNJE VIJESTI