Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Germknedle – austrijski desert koji je hit i na našem adventu
Ako ste prošetali zagrebačkim adventom, sigurno ste ih primijetili na pokojem štandu!
Germknedle su poznat austrijski desert koji se posebice jede zimi, odnosno u ovo predbožićno vrijeme. Pronaći ga se može i na adventskih štandovima u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, a uz malo truda, pripremiti ih možete i u toplini svojeg doma. Donosimo recept!
Tijesto
700 g glatkog brašna
1 instant kvasac
200 ml toplog mlijeka
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica šećera
naribana korica 1 limuna
2 žlice ulja
pekmez od šljiva za punjenje
Umak
200 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica arome vanilije
1 žlica gustina
mljeveni mak i šećer u prahu
Priprema
Kvasac pomiješajte s brašnom, šećerom i soli. Dodajte jaje, mlijeko i limunovu koricu pa zamijesite glatko tijesto i ostavite ga sat vremena na toplom mjestu da se diže.
Tijesto podijelite na pet jednakih dijelova, oblikuje knedle i napunite ih pekmezom. Tijesto dobro pritisnite prstima da pekmez ne iscuri. Knedle kuhajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi 15-ak minuta. U lonac stavite najviše dvije knedle istodobno i kuhajte ih poklopljene.
Za umak razmutite gustin s malo mlijeka, a preostalo mlijeko i slatko vrhnje s dodatkom šećera i arome vanilije stavite kuhati. U kipuće mlijeko stavite gustin i kratko prokuhajte kremu.
Germknedlu zatim stavite u duboki tanjur, prelijte je umakom i po želji posipajte naribanom čokoldom, šećerom u prahu, makom ili pak nečim drugim po želji i ukusu.
ZADNJE VIJESTI
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle
Pohani sir s marmeladom od brusnice: Spoj okusa koji oduševljava