screenshot

Germknedle – austrijski desert koji je hit i na našem adventu

Autor: T. P.

Ako ste prošetali zagrebačkim adventom, sigurno ste ih primijetili na pokojem štandu!

Germknedle su poznat austrijski desert koji se posebice jede zimi, odnosno u ovo predbožićno vrijeme. Pronaći ga se može i na adventskih štandovima u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima, a uz malo truda, pripremiti ih možete i u toplini svojeg doma. Donosimo recept!

Tijesto

700 g glatkog brašna
1 instant kvasac
200 ml toplog mlijeka
1 jaje
prstohvat soli
1 žlica šećera
naribana korica 1 limuna
2 žlice ulja
pekmez od šljiva za punjenje

Umak

200 ml slatkog vrhnja
300 ml mlijeka
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 žlica arome vanilije
1 žlica gustina
mljeveni mak i šećer u prahu

Priprema

Kvasac pomiješajte s brašnom, šećerom i soli. Dodajte jaje, mlijeko i limunovu koricu pa zamijesite glatko tijesto i ostavite ga sat vremena na toplom mjestu da se diže.




Tijesto podijelite na pet jednakih dijelova, oblikuje knedle i napunite ih pekmezom. Tijesto dobro pritisnite prstima da pekmez ne iscuri. Knedle kuhajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi 15-ak minuta. U lonac stavite najviše dvije knedle istodobno i kuhajte ih poklopljene.

Za umak razmutite gustin s malo mlijeka, a preostalo mlijeko i slatko vrhnje s dodatkom šećera i arome vanilije stavite kuhati. U kipuće mlijeko stavite gustin i kratko prokuhajte kremu.

Germknedlu zatim stavite u duboki tanjur, prelijte je umakom i po želji posipajte naribanom čokoldom, šećerom u prahu, makom ili pak nečim drugim po želji i ukusu.




Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.