Recept star više od 100 godina: Pripremite savršenu pincu za Uskrs
Danas je dan za kolač svetog Nikole!
Zasladite nepce na današnji dan predivnim kolačem
Sastojci
Biskvit
2 jaja
1 dl šećera
1 vrećica vanilin šećer
0,5 dl ulja
1 dl mlijeka
2,5 dl brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
limunova korica i malo soka
Višnjasta krema
1 vrećica pudinga od vanilije
0,75 dl škrobnog brašna
1 staklenka kompota od višanja
1 dl šećera
5 dag maslaca
voda
Bijela krema
250 g svježeg sira
2 čaše od 180g čvrstog jogurta
2 dl slatkog vrhnja za šlag
1 vrećica vanilin šećera
1 dl šećera u prahu
2 vrećice instant želatine
Priprema
Ugrijte pećnicu na 200°C. Kalup s odvojivim obručem srednje veličine namastite i pobrašnite. Odvojite bjelanjke od žutanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg. Žutanjke dobro izmiksajte sa limunovom koricom i sokom, šećerima, uljem i mlijekom, pa postupno dodavajte brašno s praškom za pecivo. Na kraju žlicom umiješajte snijeg.
Smjesu ulijte u pripremljen kalup, poravnajte i pecite oko 20 minuta. Nakon toga izvadite iz kalupa, tanko odrežite gornju koricu i ostavite da se ohladi.
Hladni biskvit smjestite na tanjur ili neku prikladnu podlogu, pa oko njega stavite obruč kalupa u kojem se pekao. Radi lakšeg skidanja kad kolač bude gotov, možete obruč s unutrašnje strane obložiti folijom.
Višnjasta krema: u mjernu posudu izlijte svu tekućinu iz kompota. K tome dolijte vode da ukupno bude 7 dl tekućine. Odvojite od toga 1 dl, a drugo zakuhajte. U odvojenoj tekućini dobro razmutite puding, škrobno brašno i šećer, pa ulijte u zavrelu tekućinu. Dodajte i višnje, pa sve kuhajte na laganoj vatri da se zgusne. Maknite kremu s vatre, pa žlicom umiješajte maslac da se rastopi. Kremu ostavite da se malo ohladi, pa prelijte preko biskvita. Sad ostavite da se sasvim ohladi i stisne.
Bijela krema: istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag Svježi sir i jogurt dobro izmiješajte mikserom u glatku masu, pa miješajući i dalje dodajte najprije želatinu, a nakon minute i šećere. Nastavite miksati još 3-4 minute da želatina počne djelovati. U smjesu sira i jogurta pažljivo žlicom umiješajte istučeni šlag. Dobro izmiješanu kremu premažite u debelom sloju preko višnjaste kreme, vilicom iscrtajte pruge ili kakve šare po površini kreme i ostavite u hladnjaku 5-6 sati (najbolje preko noći) da želatina stisne kremu.
Posluživanje
Tek kada je krema stisnuta pažljivo uklonite obruč. Po želji kolač dodatno ukrasite. Kako je krema prilično čvrsta, pri posluživanju slobodno možete preko kolača preliti kakav topli mirisni umak, od vanilije ili voćni.
ZADNJE VIJESTI
Bogata salata s pečenom tikvicom: Savršena kombinacija svježine i hrskavosti
Tiktokerica otkrila zašto nam konobari daju kušati vino, nije ono što mnogi misle
Pohani sir s marmeladom od brusnice: Spoj okusa koji oduševljava