SCREENSHOT COOLINARKA

Danas je dan za kolač svetog Nikole!

Autor: dnevno.hr

Zasladite nepce na današnji dan predivnim kolačem

Sastojci

Biskvit

2 jaja
1 dl šećera
1 vrećica vanilin šećer
0,5 dl ulja
1 dl mlijeka
2,5 dl brašna
1/2 vrećice praška za pecivo
limunova korica i malo soka

Višnjasta krema

1 vrećica pudinga od vanilije
0,75 dl škrobnog brašna
1 staklenka kompota od višanja
1 dl šećera
5 dag maslaca
voda

Bijela krema

250 g svježeg sira
2 čaše od 180g čvrstog jogurta
2 dl slatkog vrhnja za šlag
1 vrećica vanilin šećera
1 dl šećera u prahu
2 vrećice instant želatine




Priprema

Ugrijte pećnicu na 200°C. Kalup s odvojivim obručem srednje veličine namastite i pobrašnite. Odvojite bjelanjke od žutanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg. Žutanjke dobro izmiksajte sa limunovom koricom i sokom, šećerima, uljem i mlijekom, pa postupno dodavajte brašno s praškom za pecivo. Na kraju žlicom umiješajte snijeg.

Smjesu ulijte u pripremljen kalup, poravnajte i pecite oko 20 minuta. Nakon toga izvadite iz kalupa, tanko odrežite gornju koricu i ostavite da se ohladi.




Hladni biskvit smjestite na tanjur ili neku prikladnu podlogu, pa oko njega stavite obruč kalupa u kojem se pekao. Radi lakšeg skidanja kad kolač bude gotov, možete obruč s unutrašnje strane obložiti folijom.

Višnjasta krema: u mjernu posudu izlijte svu tekućinu iz kompota. K tome dolijte vode da ukupno bude 7 dl tekućine. Odvojite od toga 1 dl, a drugo zakuhajte. U odvojenoj tekućini dobro razmutite puding, škrobno brašno i šećer, pa ulijte u zavrelu tekućinu. Dodajte i višnje, pa sve kuhajte na laganoj vatri da se zgusne. Maknite kremu s vatre, pa žlicom umiješajte maslac da se rastopi. Kremu ostavite da se malo ohladi, pa prelijte preko biskvita. Sad ostavite da se sasvim ohladi i stisne.

Bijela krema: istucite slatko vrhnje u čvrsti šlag Svježi sir i jogurt dobro izmiješajte mikserom u glatku masu, pa miješajući i dalje dodajte najprije želatinu, a nakon minute i šećere. Nastavite miksati još 3-4 minute da želatina počne djelovati. U smjesu sira i jogurta pažljivo žlicom umiješajte istučeni šlag. Dobro izmiješanu kremu premažite u debelom sloju preko višnjaste kreme, vilicom iscrtajte pruge ili kakve šare po površini kreme i ostavite u hladnjaku 5-6 sati (najbolje preko noći) da želatina stisne kremu.

Posluživanje

Tek kada je krema stisnuta pažljivo uklonite obruč. Po želji kolač dodatno ukrasite. Kako je krema prilično čvrsta, pri posluživanju slobodno možete preko kolača preliti kakav topli mirisni umak, od vanilije ili voćni.

Izvor

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.